SEGRE

AGRICULTURA

Lleida ha 'perdut' una de cada tres hectàrees plantades amb pomeres i pereres en 11 anys

La fruita de llavor tot just representa avui 15.800 hectàrees davant de les gairebé 23.800 del 2005 || L’especialització en la fruita de pinyol ha enfonsat el potencial productiu de llavor a la província

Imatge d’arxiu de collita de poma en una finca de Lleida.

Imatge d’arxiu de collita de poma en una finca de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La fructicultura de Lleida ha viscut un gir en poc més d’una dècada a la província, com demostra el fet que s’ha perdut una de cada tres hectàrees destinades a la producció de fruita de llavor. L’any 2005, les comarques de Ponent tenien 23.775 hectàrees plantades amb pomeres i pereres, mentre que l’any passat aquesta superfície s’havia reduït a tot just 15.791, segons les últimes dades oficials fetes públiques per la conselleria d’Agricultura.

En el cas de les pomeres, la superfície productiva ha passat de 9.789 a 6.364 hectàrees. És a dir, la reducció és de 3.425 hectàrees, la qual cosa representa el 33,98% del total amb què es va començar el període analitzat.

Lleida compta en l’actualitat amb 9.427 hectàrees de pereres productives, xifra que representa un descens del 32,59% respecte a les 13.986 que hi havia a les finques de la província el 2005. És a dir, la reducció en aquests onze anys ha sigut de 4.559 hectàrees.

A l’hora d’analitzar les raons que han portat a aquesta evolució, cal buscar diversos factors. D’una banda, la prohibició per part de la Unió Europea de certs reguladors del creixement de les pereres van portar molts agricultors a abandonar el cultiu de la pera blanquilla. Una varietat que havia sigut reina de la producció va caure en clara decadència. Una part de la superfície de blanquilla es va reconvertir per produir conference, però una altra part molt important es va destinar a generar fruita de pinyol, com ara préssecs i nectarines.

En el cas de les pomeres, alguns productors van optar per l’arrancada de finques, en especial les més antigues, per inclinar-se també pel cultiu també de fruita de pinyol, que estan molt ben adaptades al pla de Lleida.

Dades

  • 9.427 hectàrees de pereres. Lleida destina avui aquesta superfície a pereres, davant de les gairebé 14.000 de l’any 2005.
  • 6.364 hectàrees de pomeres. La superfície plantada amb pomeres ha caigut fins a aquesta xifra. L’any 2005 eren 9.789.
  • 7.711 hectàrees al Segrià. El Segrià és la comarca que domina la fruita de llavor, amb un total de 7.711 hectàrees.

El Pla, líder en productivitat en poma i Segrià i Noguera, en pera La comarca que registra les ràtios de productivitat en poma més elevades a la província de Lleida és el Pla d’Urgell, on l’any passat es van produir una mitjana de 35.700 quilos per hectàrea. És també la zona on més hectàrees es dediquen a aquesta espècie, amb 2.173 hectàrees, segons dades de la conselleria d’Agricultura. La segueix pel que fa a resultats la comarca de la Noguera, on a les seues 802 hectàrees es va assolir l’any passat una mitjana de 35.160 quilos per unitat de superfície. En el cas de la producció de pera, les zones amb més bons resultats van ser la Noguera i el Segrià, en els dos casos amb uns rendiments molt semblants, de 14.280 i 14.230 quilos per hectàrea, respectivament. A la Noguera es conreen 991 hectàrees de pereres i el Segrià és la comarca reina en producció amb 6.132 hectàrees, pràcticament dos terceres parts del total conreat a la província, segons xifres del Govern.

tracking