SEGRE

AGRICULTURA

Els pagesos gals culpen de la crisi de preus de la fruita els espanyols

Aboquen tones de nectarines a les portes del consolat a Perpinyà || Els productors lleidatans repliquen que ells estan patint cotitzacions ruïnoses

Protesta ahir contra la fruita espanyola davant del consolat a Perpinyà.

Protesta ahir contra la fruita espanyola davant del consolat a Perpinyà.FRANCEBLEUROUSSILLON/TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diverses desenes d’agricultors francesos van abocar aquest dimarts tones de fruita davant del consolat espanyol de Perpinyà, dins de les protestes que han dut a terme en les últimes setmanes per la mercaderia que ve d’Espanya, que segons el seu parer enfonsa els preus.

Les autoritats espanyoles ja han presentat una queixa a les franceses, mentre que els agricultors de Lleida denuncien els baixos preus que estan suportant, per la qual cosa no els poden culpar de la crisi. La protesta va començar abans de les 7.00 hora local amb l’arribada d’un remolc amb nectarines, que va descarregar el contingut davant de la porta de la legació diplomàtica, va indicar per internet el diari L’Indépendant, que va il·lustrar la seua informació amb diverses fotografies.

Sobre el munt de nectarines, els agricultors (entre els quals hi havia productors de fruita de pinyol, però també viticultors) van col·locar simbòlicament una bandera francesa. Yves Aris, president del gran sindicat agrícola francès (FNSEA) al departament, va dir que la raó de ser d’aquest gest era “denunciar la competència deslleial de la fruita vinguda d’Espanya”, en declaracions reproduïdes pel diari.

Es va queixar que aquesta mateixa fruita a Espanya es ven a “un preu, diguem, raonable”, però que la que s’envia a França es comercialitza a un preu que enfonsa el mercat i “això no ho podem acceptar”. En la mateixa línia, es va queixar que el mercat francès serveix com a sortida per als excedents espanyols. Per això va reclamar que hi hagi “discussions d’Estat a Estat per salvar les nostres empreses. És el que venim a dir, tranquil·lament però fermament”.

Es tracta de la quarta acció d’aquest tipus des del començament de l’estiu en el departament del Pirineu Oriental. En les últimes setmanes n’hi va haver altres de similars davant de supermercats i de la seu de L’Indépendant a Perpinyà.

Espanya va presentar aquest dimarts una queixa davant de les autoritats franceses per aquesta protesta. Fonts diplomàtiques espanyoles van indicar a Efe que s’ha enviat una nota verbal de queixa al ministeri francès d’Exteriors i dos cartes als d’Agricultura i Interior en les quals es trasllada “el malestar de l’ambaixada i es demana que s’actuï “per evitar aquests actes en el futur”.

Així mateix, van indicar que “s’han mantingut contactes” amb l’Elisi, seu de la Presidència, “en el mateix sentit”. Des de Lleida, fonts del sector agrari van insistir en la crisi de preus que afronten (vegeu SEGRE d’aquest dimarts), per la qual cosa neguen ser culpables dels problemes dels productors francesos. Van alertar de la política de la gran distribució de forçar rebaixes de preus i de pràctiques que aprofiten atesa la gran concentració.

tracking