SEGRE

CIÈNCIA

Talent lleidatà transatlàntic

Ángela Cánovas, una enginyera agrària de la UdL especialitzada en genètica, aconsegueix el premi internacional Young Scientist Award || Atorgat per la Societat Canadenca de Ciència Animal

Ángela Cánovas (tercera per la dreta), dilluns a la nit a Baltimore després de rebre el premi, al costat d’altres guardonats.

Ángela Cánovas (tercera per la dreta), dilluns a la nit a Baltimore després de rebre el premi, al costat d’altres guardonats.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ángela Cánovas, una jove lleidatana de 35 anys llicenciada en Enginyeria Agrària per la UdL, va ser nomenada científica revelació dilluns passat al rebre el Young Scientist Award, un prestigiós premi internacional atorgat per la Societat Canadenca de Ciència Animal (CSAS, Canadian Society of Animal Science) per la seua investigació en genètica animal.

Cánovas treballa des del 2015 com a professora i investigadora a la Universitat de Guelph (Canadà) i la seua especialitat és la genètica i la genòmica. Segons va explicar a aquest diari, ella i el seu equip combinen les últimes metodologies bioinformàtiques amb l’estadística per identificar gens reguladors i mutacions que afecten aspectes econòmics clau a la producció animal, com per exemple la fertilitat i la reproducció, l’eficiència alimentària, malalties específiques o la qualitat de la carn.

Un aspecte clau que ha decantat el jurat que atorga el premi és que en menys de dos anys Cánovas ha liderat projectes d’investigació de més de quatre milions de dòlars i ha establert un laboratori i grup propi d’investigació (Canovas Lab) amb quinze persones contractades a càrrec seu.

Així mateix, han valorat que Cánovas sumi més de quaranta articles científics publicats, més de cent articles i presentacions en congressos internacionals i quinze ponències a Austràlia, el Canadà, els Estats Units i diversos països a Europa.

A més, Cánovas és assessora en la direcció de dos empreses nord-americanes i lidera diversos comitès científics internacionals. Abans d’aterrar al Canadà, Cánovas va desenvolupar la seua carrera a Lleida, Saragossa, Bristol, Iowa i Califòrnia. Cánovas va rebre el premi en un sopar de gala celebrat a Baltimore (EUA), coincidint amb el congrés anual de la Societat Americana de Ciència Animal.

En primera persona

Ángela Cánovas, científica lleidatana: 

«És una injecció d’energia per seguir investigant»

Què significa aquest premi?

Representa un reconeixement a tanta dedicació i esforç i és una injecció d’energia i motivació per seguir investigant. Per a mi és un honor rebre un premi tan prestigiós i el prenc no únicament com un èxit personal, sinó també com un reconeixement a les persones que m’han ensenyat i m’han donat suport a nivell personal i professional. Per això el dedico a la meua família, en especial als meus pares, dels quals em sento immensament afortunada i orgullosa.

Quins projectes de futur té?

Actualment tinc diferents línies d’investigació en marxa, entre les quals una en la qual utilitzo animals com a model biomèdic per a investigació en humans amb l’objectiu de trobar gens i mutacions responsables de trastorns i problemes en la fertilitat i la pèrdua fetal, malalties cardiovasculars i obesitat.

Li agrada viure al Canadà?

Sí, crec que la meua estada aquí va per llarg. Estic molt contenta de tenir plaça fixa a la Universitat de Guelph, la tercera millor universitat del món en la meua especialitat, una posició que esperem superar l’any que ve.

Troba a faltar Lleida?

Sí, malgrat estar plenament integrada al Canadà, sempre es troba a faltar ser a casa. Especialment, el que més enyoro és poder veure la meua família cada dia, passar estones amb el meu pare, el menjar de la meua mare i jugar amb els meus nebots. Per a mi el més important és la família. Cada dia parlem i intento venir sovint a Lleida a menjar caragols.

Ángela Cánovas (tercera per la dreta), dilluns a la nit a Baltimore després de rebre el premi, al costat d’altres guardonats.

Ángela Cánovas (tercera per la dreta), dilluns a la nit a Baltimore després de rebre el premi, al costat d’altres guardonats.SEGRE

tracking