SEGRE

AGRICULTURA ANÀLISI

Lleida, una potència estatal en agricultura ecològica

Concentra més de quatre de cada cent hectàrees sota aquest règim de producció || Creix molt per sobre de la mitjana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La província de Lleida es confirma com una de les grans potències de producció ecològica en tot l’Estat. De fet, més de quatre de cada cent hectàrees sota aquest règim de cultiu a tot Espanya es troben a les comarques de Ponent. Les últimes dades que acaba de fer públiques el ministeri d’Agricultura xifren en 2.019.000 les hectàrees on no s’utilitza cap tipus de producte químic de síntesi.

La conselleria d’Agricultura, per la seua banda, situa en 86.705 les hectàrees ecològiques a les comarques lleidatanes. En el cas de l’Estat, l’increment de la superfície destinada a la producció orgànica entre els anys 2015 i 2016 ha estat d’un 2,5 per cent. Es tracta d’una taxa de creixement molt inferior a la registrada a la província de Lleida, si tenim en compte que el 2015 el sector ocupava 70.374 hectàrees.

A més, a Ponent està creixent de forma important el nombre de granges ecològiques, capitanejades per les de boví, que sumen un total de 210 i seguides molt de lluny per l’oví de carn (45).

Els productes ecològics, també anomenats biològics o orgànics estan sotmesos a un sistema de control oficial i el seu consum està creixent de forma gradual.

Per sectors, els que més sancions per incompliments acumulen són el lacti i el de fruites i hortalisses. En concret, de l’acumulat de sancions des de la seua creació, 313 corresponen a la indústria alimentària, 240 a la distribució comercial minorista, 126 a la distribució comercial a l’engròs i set a productors de llet.

Més de vuit milions en multes per saltar-se la llei de la Cadena? L’Agència d’Informació i control Alimentaris ha interposat 686 sancions per incompliments de la llei de la Cadena per valor de 8,2 milions d’euros des que es va crear el 2014, segons l’informe sobre la seua activitat inspectora i de control del primer semestre del 2017, que ha estat presentat al Consell Assessor de l’Agència. El primer semestre de l’any, el total de sancions ha ascendit a 337 procediments.

tracking