SEGRE

CAMPANYA

“Assentaments de temporers a Lleida vulneren els drets humans”

Afirma el síndic de Greuges, que diu que Generalitat i Diputació han d’assumir part de la responsabilitat || Els pagesos defensen la seua actuació en la campanya

Array

ArraySINDICATURA DE GREUGES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació sobre alguns assentaments de temporers en poblacions de Lleida i ha denunciat que en higiene, salubritat i mesures de seguretat “comporten una greu vulneració de drets humans i contrasten amb les instal·lacions que s’han habilitat per als temporers que treballen amb un contracte tancat al país d’origen i gestionades per Unió de Pagesos”, segons va afirmar aquest dilluns en una nota.

El síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici per investigar la situació dels assentaments de temporers situats Lleida i Ribó va visitar aquest dilluns tres assentaments irregulars. Segons la nota, Ribó ha pogut corroborar les informacions que assenyalaven que les condicions en què es troben les persones que viuen en els assentaments són extremament precàries.

Ribó demana al consell del Segrià informacions sobre les accions que ha posat en marxa

En aquesta línia, el síndic va dir que es tracta d’una problemàtica transversal i que l’Administració de la Generalitat i la Diputació, amb les quals contactarà, haurien d’assumir part de la responsabilitat, que no pot recaure únicament en les autoritats locals.

Ribó ja s’havia dirigit a la Inspecció de Treball de Catalunya per conèixer si ha rebut denúncies pel que fa a l’obligació d’algunes de les empreses vinculades a la recollida de fruita de facilitar allotjament als treballadors temporers.

Per tal de portar a terme la investigació, la institució també s’ha dirigit al consell comarcal del Segrià, al qual ha demanat informació sobre les accions que s’han posat en marxa en aquesta campanya, en el marc dels projectes d’intervenció directa de temporers que viuen en assentaments que ha estat portant a terme el mateix consell des de fa diversos anys. Ribó també ha demanat a la institució comarcal informació sobre les intervencions dutes a terme pels serveis socials bàsics en relació amb aquestes persones.

Els sindicats de treballadors han presentat denúncies a la Inspecció, mentre que els d’agricultors defensen l’actuació majoritària dels pagesos. Els agricultors, com ha publicat SEGRE, assenyalen que la majoria dels temporers que vénen a la campanya tenen allotjament, ja sigui facilitat per l’agricultor o llogant habitacions.

Fonts de pagesos afirmen, tanmateix, que hi ha casos de temporers que arriben a okupar instal·lacions per evitar que els sigui descomptat el 10 per cent del salari com preveu el conveni o per evitar-se despeses.

tracking