SEGRE

PREVISIONS

La collita de poma caurà a Lleida un 8% i augmentarà un 2% en pera

El sector confia en una recuperació del mercat acompanyada per l’augment dels calibres || La recollida de la fruita s’avançarà aquest any entre cinc i vuit dies

El responsable de temporers d’UP, Ramon Comes, i Salomó Torres.

El responsable de temporers d’UP, Ramon Comes, i Salomó Torres.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Afrucat va presentar aquest dijous a Lleida juntament amb la conselleria d’Agricultura les seues previsions per a la campanya de la poma i la pera a Catalunya. Per a les pomes preveu una caiguda de la producció del 8% a Lleida i del 7% a tot Catalunya respecte a la campanya de l’any passat.

Joan Serentill, president del grup de treball de llavor d’Afrucat, amb Manel Simon, director general d’Afrucat, van explicar que el descens es deu principalment a la gran càrrega de fruita que van produir els arbres l’any passat, que va portar els arbres al seu límit.

Les condicions climàtiques també han estat un factor decisiu. Les gelades primerenques juntament amb la pedra i la intensa calor del maig i el juny han afectat les pomes. Tot i així, Lleida serà la província amb la producció més abundant, ja que s’espera collir unes 202.090 tones.

La patronal de la fruita catalana qualifica d’ajustats els preus de la fruita de pinyol

Com a nota positiva, van destacar que el descens de producció implicarà un augment del calibre de les pomes, així com una possible recuperació del mercat perquè la minva en la producció és generalitzada també a Europa.

A més, van destacar la bona marxa de la sortida de producte de les cambres que deixarien l’estoc a zero abans de començar la nova campanya, de manera que s’espera una campanya de fruita de llavor més positiva que la passada. Pel que fa a les perspectives de producció de la pera, els representants d’Afrucat van assegurar que creixerà un 2% a Lleida, de forma que la collita serà aproximada a la de l’any passat i s’estima en 134.570 tones. Tot i així, van alertar que el risc que el vent danyi “les millors peces” encara existeix.

UP incrementa el nombre de contractats, tant del territori com en origen aquesta campanya

Van destacar que mentre que el mercat de la poma és fonamentalment interior, en la pera destaquen les exportacions de la varietat williams al Brasil i de la conference a Israel. Van posar èmfasi en la necessitat d’augmentar les varietats de les dos fruites de llavor per ampliar el mercat, tant interior com exterior.

Per a Simon, aquest és el repte que es plantegen amb l’objectiu d’arribar a ser líders mundials en exportacions. Van informar també que la recollida començarà entre cinc i vuit dies abans que el 2016, i que no s’encavalcarà amb la de fruita de pinyol.

Quant als preus, van afirmar que és molt aviat per fer estimacions. Sí que van parlar sobre els de fruita de pinyol i els van qualificar de “justos”, tenint en compte que els costos d’aclarida han estat més alts. Segons Simón la bona notícia és que ja ha passat el moment més complicat de l’estiu en fruita de pinyol, el de recol·lecció i comercialització de la varietat big top.

UP reclama la gestió pública de la campanya de temporers Unió de Pagesos reclama que les Administracions Públiques recuperin el seu paper en la gestió de la campanya de la fruita i el control de fluxos de treballadors. Afirma que amb l’esclat de la crisi van desaparèixer, per exemple, els ajuts perquè agricultors i cooperatives invertissin en allotjaments i que amb els baixos preus de la fruita és impossible que ho facin i que una part important encara està costejant reformes executades fa anys. Tant Ramon Comes, responsable de Temporers d’UP, com Salomó Torres, vicepresident de la Fundació Pagesos Solidaris, defensen que les administracions han de reprendre el seu paper d’anys enrere, comptant amb les organitzacions agràries, per al control de fluxos migratoris, entre altres punts. Afirmen que en aquesta campanya s’han vist situacions desconegudes des de feia molt temps, com l’arribada a Lleida de temporers sense feina per l’“efecte crida”. Insisteixen que no es pot criminalitzar els agricultors i que la gran majoria compleixen escrupolosament el conveni del camp i amb els allotjaments dignes. El sindicat ha gestionat de moment en aquesta campanya 611 llocs de treball amb 494 temporers residents, una xifra que suposa un increment del 114 per cent. Cobreixen un important nombre d’ofertes concatenades, enllaçant una ocupació amb una altra. Hi cal sumar 459 llocs coberts per 431 immigrants contractats en origen, majoritàriament a Colòmbia juntament amb alguns de Bolívia, representen un increment del 54 per cent.

tracking