SEGRE

AGRICULTURA MERCATS

La pera llimonera obre la campanya al mateix preu que l’any passat a Mercolleida

L’ercolini, amb una producció molt menor, ho fa a la baixa || La llotja també reflecteix nous descensos pel que fa a les cotitzacions de fruita de pinyol de més calibre que preocupen els pagesos

Imatge de l’inici de la campanya de recollida de pera llimonera en una finca d’Albatàrrec.

Imatge de l’inici de la campanya de recollida de pera llimonera en una finca d’Albatàrrec.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els productors de pera estaven esperant les primeres cotitzacions orientatives de la llimonera i aquestes no han complert les expectatives, ja que el tauler de Mercolleida ha repetit els mateixos punts de partida que l’any passat. La gran qualitat de la collita d’aquest any, no només marcada pels grans calibres sinó per altres paràmetres com els sucres, feien esperar als agricultors que els preus fossin millors. Les primeres cotitzacions de la llimonera de calibre superior a 60 és d’entre 50 i 60 cèntims el quilo. La patronal de la fruita catalana Afrucat i la conselleria d’Agricultura calculen que Lleida produirà aquest any 20.420 tones d’aquesta varietat de pera, xifra que suposa un increment del 4% respecte a l’última campanya.

Per la seua banda, la varietat ercolini, que té una producció molt més reduïda que la llimonera i de la qual per a aquest any s’auguren 5.300 tones (+3 per cent), arranca l’estiu amb preus sensiblement inferiors a l’any passat. El tauler de Mercolleida situa la seua cotització orientativa entre els 60 i els 70 cèntims per quilo per a calibres superiors a 50. L’any passat, tanmateix, va arrancar a entre 80 i 90 cèntims.

Quant a la fruita de pinyol, la llotja lleidatana ha tornat a reflectir al tauler rebaixes de les valoracions de préssecs i nectarines de més calibre. Com va publicar SEGRE, el sector apunta que l’existència de partides de baix calibre arrossega els preus de les que tenen més mida. Les rebaixes són de cinc cèntims d’euro, xifra que representa que préssecs i nectarines amb calibres superiors a 67 figurin al tauler a entre 30 i 35 cèntims d’euro per quilo. Els calibres inferiors, en tots dos casos, tot just van dels 20 a 25 cèntims. En el cas del paraguaià, la llotja lleidatana també apunta a un nou retrocés de les valoracions encara que, en aquest cas, una mica millors que en les altres fruites de pinyol.

Quant als calibres superiors a 67, se situa la cotització orientativa entre els 35 i els 40 cèntims d’euro. Malgrat tot, es tracta d’estimacions molt baixes i que en l’equador de la campanya auguren novament resultats negatius per al productor.

tracking