SEGRE

AGRICULTURA

Afrucat reclama retirar més fruita de pinyol per “reactivar” els preus

Front comú amb Itàlia, França i Grècia per treure del mercat 40 milions de quilos de préssecs i nectarines || Denuncia una “barrera comercial” euroasiàtica

Imatge d’arxiu de retirada de nectarines per a la indústria.

Imatge d’arxiu de retirada de nectarines per a la indústria.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Afrucat ha demanat, juntament amb els seus homòlegs italià, francès i grec, una reunió d’urgència amb la direcció general d’Agricultura de la Comissió Europea per ampliar la retirada de préssecs i nectarines del mercat i poder així recuperar preus, que en el cas d’Espanya va estimar entre els 30 i els 40 milions de quilos.

Aquestes associacions de productors reclamen l’increment de la quota de retirada del reglament de mesures extraordinàries, segons va explicar el director general d’Afrucat, Manel Simon, que va assenyalar que aquesta petició se centra en “aquella quantitat que sigui suficient i redueixi l’alta pressió que estan patint els preus de la fruita de pinyol aquest estiu”.

Aquest dilluns mateix es van acabar els 9.500 milions de quilos corresponents a la quota de retirades del reglament de mesures extraordinàries i aquesta quantitat ha estat utilitzada per Aragó, Múrcia i Catalunya, en aquest ordre.

Simon va quantificar entre 30 i 40 milions de quilos el volum que s’hauria d’afegir a la quota a l’Estat com a mesura “reactiva” que aconsegueixi frenar la forta pressió als preus durant el juliol, atès que “no hauria de sortir cap quilo de préssec i nectarina que no estigués degudament remunerat”.

Així mateix, va manifestar que, a la ja coneguda situació del veto rus que pateix el sector des del 2014, ara cal afegir la barrera comercial que ha establert la Unió Duanera Euroasiàtica (Armènia, Rússia, Bielorússia, Kazakhstan i Kirguizistan), a l’haver incrementat les exigències fitosanitàries als exportadors, en concret, que estiguin lliures de monilia.

Segons la seua opinió, la mesura és “una clara priorització del mercat turc davant de l’europeu i ens està impedint arribar a Bielorússia, un dels països que més havia incrementat la importació de fruita en els últims anys”.

Reunió urgent amb la consellera Els sindicats Unió de Pagesos i JARC-COAG mantindran avui dimarts una reunió a Barcelona amb la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, per tractar la greu situació per la qual travessa el sector de la fruita de pinyol. Per la seua banda, la plataforma en defensa de la fruita es reunirà avui dimarts a Alcarràs per decidir les accions següents, si no es convoca una reunió de tots i cadascun dels actors de la cadena per pal·liar aquesta crisi.

tracking