SEGRE

AJUTS

El sector agrari lleidatà inverteix 32 milions a millorar explotacions

Agricultura aportarà una subvenció de prop de 13 milions || La conselleria dóna llum verda al pagament dels ajuts del Contracte Global d’Explotació de l’any 2016

Aquesta finca rebrà ajuts per anivellar terrenys, adquirir maquinària i plantar nous ametllers.

Aquesta finca rebrà ajuts per anivellar terrenys, adquirir maquinària i plantar nous ametllers.JAUME FALLADA/JOSEP M. SERRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els agricultors i ramaders lleidatans que es van acollir al Contracte Global d’Explotació de l’any 2016 s’han compromès a invertir 32.062 milions d’euros en millores per als seus camps i granges, que el departament d’Agricultura de la Generalitat subvencionarà amb gairebé 13 milions d’euros.

Aquests diners corresponen a la segona part del pagament del Contracte Global d’Explotació, que beneficiarà 452 explotacions lleidatanes. Per comarques, les més beneficiades seran el Segrià, amb 134 beneficiaris, la Noguera amb 78, les Garrigues amb 65 i el Pallars Jussà amb 49.

Els ajuts del Contracte Global d’Explotació beneficiaran 452 empreses lleidatanes

Agricultura va assegurar que van rebre un total de 1.065 sol·licituds a la convocatòria del 2016 a tot Catalunya i que més de la meitat van ser d’agricultors i ramaders lleidatans. Per exemple, la companyia Faser-Agro-Explotacions SL, d’Arbeca. Un dels socis, Jaume Fallada, va explicar aquest dimarts que han invertit en maquinària agrícola, concretament en un vibrador, en plantació d’ametllers i en anivellament de terrenys.

Aproximadament s’han gastat 61.000 euros, dels quals Agricultura els en tornarà uns 20.000. SEGRE ha pogut saber que alguns agricultors que treballen en el sector de la fruita dolça adherits a aquest pla d’ajuts plantegen retirar-se’n.

Això és perquè amb la crisi de preus que assola el sector no es veuen capacitats per realitzar grans inversions, encara que Agricultura els en subvencioni una part, per la qual cosa la inversió final a Lleida podria ser menor.

En el total de Catalunya, Agricultura invertirà 21,8 milions d’euros, que beneficiaran un total de 805 explotacions. El departament assegura que amb aquests ajuts es fomenta la millora dels resultats econòmics de les explotacions agràries, es facilita la reestructuració i la modernització i s’incrementa l’orientació cap al mercat.

Demanen retirades massives i preu mínim per a la fruita prèmium Els representants de les organitzacions agràries Unió de Pagesos (UP) i JARC-COAG es van reunir aquest dimarts amb la consellera de Agricultura Meritxell Serret, en el marc de la reunió de la Taula Agrària. Amb el rerefons de la mobilització unitària de divendres passat a Lleida de les organitzacions agràries contra les grans cadenes de distribució, que segons el seu parer pressionen per fer baixar els preus de la fruita de pinyol, el responsable sectorial de la fruita dolça de JARC-COAG, David Borda, i el president de l’entitat, Francesc Boronat, van presentar durant la reunió de la Taula Agrària una sèrie de mesures dirigides a superar la crisi estructural que pateixen aquests productors.  Durant l’esmentada reunió, en la qual també van participar membres d’Afrucat i de FCAC, es va acordar en consens demanar a la UE la declaració de situació de pertorbació de mercat, per la qual cosa se sol·licitarà la retirada de 20 milions de quilos de fruita de qualitat. Així mateix, es va fer èmfasi a facilitar la liquiditat econòmica dels productors. També es va demanar establir un mecanisme de certificació de qualitat de fruita prèmium amb un preu mínim de 60 cèntims el quilo. A llarg termini i dins de la circumscripció econòmica, s’estudiarà un pla d’arrancada i abandó i no una simple reconversió varietal.  Per la seua part, la plataforma en defensa de la fruita va mantenir una reunió a Alcarràs en la qual també hi havia membres d’Unió de Pagesos, JARC-COAG i Asaja Lleida per debatre els passos a seguir després de la manifestació de divendres passat contra els grans lineals i cap a l’administració catalana per pal·liar aquesta greu crisi que pateix el sector de la fruita.

Aquesta finca rebrà ajuts per anivellar terrenys, adquirir maquinària i plantar nous ametllers.

Aquesta finca rebrà ajuts per anivellar terrenys, adquirir maquinària i plantar nous ametllers.JAUME FALLADA/JOSEP M. SERRA

tracking