SEGRE

SALUT

Bèlgica i Holanda inicien investigacions judicials per ous contaminats

Amb fipronil, un pesticida l’ús del qual està prohibit a la cadena alimentària a la Unió Europea

Bèlgica i Holanda inicien investigacions judicials per ous contaminats

Bèlgica i Holanda inicien investigacions judicials per ous contaminatsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Bèlgica i Holanda han iniciat sengles investigacions judicials per analitzar l’abast del cas dels ous contaminats amb fipronil, un pesticida l’ús del qual està prohibit a la cadena alimentària a la Unió Europea (UE), han informat fonts governamentals d’ambdós països.

A més, fonts comunitàries van indicar que Bèlgica ha obert un cas a la xarxa de Frau Alimentari de la Unió Europea i ha demanat l’assistència d’Holanda.

A Bèlgica, on van ser identificats ous amb fipronil, encara que en menors nivells que a Holanda, l’Agència federal per a la seguretat de la cadena alimentària (Afsca) ha bloquejat l’activitat de diverses granges, i la Fiscalia d’Anvers ha iniciat una investigació judicial, va dir el seu portaveu, Kathy Brison.

L’activitat d’aquestes granges es reprendrà quan presentin, mitjançant mostres, que els seus ous ja no contenen fipronil, va precisar la portaveu, que va dir que la possibilitat de sancions es resoldrà "mitjançant la investigació judicial".

"Certament han comès una infracció", va declarar la portaveu, amb referència a les empreses que han utilitzat aquesta substància que, si bé es comercialitza a Europa, no està permesa a la cadena alimentària.

La investigació, va precisar l’Afsca en un comunicat, "té per objectiu analitzar en profunditat el comerç il·legal" de fipronil.

"És important donar totes les oportunitats perquè aquesta investigació arribi a port i no donar informacions que la posin en perill. L’Afsca respecta totalment el secret de la investigació judicial", va agregar.

Des d’Holanda, el portaveu de l’organisme responsable de la seguretat alimentària (NVWA), Lex Benden, va dir a Efe que el seu objectiu principal és "assegurar que els consumidors estan ben informats i que els ous que continguin fipronil siguin retirats del mercat. Com el fipronil va acabar als ous és l’objecte de la investigació".

Des del sindicat holandès de la Unió d’Aus, el portaveu Hennie de Haan va denunciar que el cas hagi desembocat en el malbaratament de centenars d’ous que no contenen la substància prohibida o amb una quantitat "molt baixa" i va cridar a seguir les instruccions de la NVWA, que va llançar l’alerta sobre unes sèries concretes.

Per part de la Comissió Europea (CE), la portaveu Anna-Kaisa Itkonen ha manifestat avui que l’Executiu comunitari segueix els esdeveniments i que els seus serveis "estan en contacte constant amb les autoritats de Bèlgica, Holanda i Alemanya", on també es van detectar partides d’ous amb aquesta substància procedents del segon d’aquests països.

De fet, la cadena de supermercats Aldi ha anunciat la retirada de les seues botigues a Alemanya de tots els ous procedents d’Holanda, seguint la mesura adoptada  pels seus rivals Rewe, Penic i Lidl

"Són les autoritats nacionals les que tenen la responsabilitat primera de prendre les mesures adequades", vaprecisar Itkonen.

tracking