SEGRE

CRISI DE PREUS

Serret apressa la UE a retirar fruita de pinyol de forma urgent i amb efectes retroactius

Després d’encapçalar una delegació d’AREFLH amb funcionaris d’Agricultura de la Comissió Europea || Insistirà a la ministra Tejerina que pressioni el comissari Hogan perquè doni llum verda a la proposta

Un moment de la reunió de la consellera Meritxell Serret i Manel Simon a Brussel·les.

Un moment de la reunió de la consellera Meritxell Serret i Manel Simon a Brussel·les.DEPARTAMENTO DE AGRICULTURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, va mantenir aquest dimarts a Brussel·les, al costat de representants d’Afrucat, una reunió tècnica amb funcionaris de la direcció general d’Agricultura de la Comissió Europea, per demanar la retirada de 40 milions de quilos de fruita de pinyol “amb la màxima celeritat possible” i amb un efecte retroactiu per revertir la crisi de preus que viu el sector.

Serret, que encapçalava una delegació de l’Associació de les Regions Europees Hortofructícoles (AREFLH), va explicar als funcionaris europeus que a una sobreproducció de fruita de pinyol a nivell europeu i al veto rus se’ls han sumat “les restriccions de la Unió Duanera Euroasiàtica que han frenat en sec al juliol les exportacions de fruita de pinyol a Bielorússia”.

Manel Simon va demanar “celeritat” ja que si es deixa passar l’agost es perdrà la campanya

“Els funcionaris europeus –va assenyalar Serret– eren a penes coneixedors d’aquest fet i ha determinat la caiguda dels preus de la fruita de pinyol.” Per aquests motius, va instar a reforçar el sistema de quota de retirada amb un augment de fins a 40 milions de quilos (20 milions de quilos per a Catalunya i uns altres 20 per a Aragó) i que això es porti a terme amb celeritat i fins i tot amb efectes retroactius.

La consellera d’Agricultura va explicar que perquè això s’engegui cal el vistiplau polític per part del comissari d’Agricultura, Phil Hogan. Per això, va dir que es posarà en contacte amb la ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, perquè pressioni Hogan perquè aquest doni llum verda a les esmentades mesures.

Per la seua part, Simon, al costat del president d’Afrucat, Francesc Torres, i Francesc Palau, president del comitè de fruita de pinyol d’Afrucat, va coincidir a exigir “celeritat” i va advertir que si es deixa passar l’agost es perdrà tota la campanya.

Va demanar a la Comissió Europea “imaginació” com va ocórrer el 2014 amb l’inici del veto rus i que prenguin aquestes mesures amb efectes retroactius per tenir un compromís polític que doni lloc a una garantia jurídica.

Les claus

  • Crisi duradora. Els productors de fruita de pinyol arrosseguen des de fa quatre anys una greu crisi de preus derivada del veto rus a les exportacions europees.
  • Preus de saldo. Actualment cobren per la fruita molt per sota dels costos de producció i per collir-la dels arbres perden un mínim de 0,10 euros per quilo.
  • Lleida acull el congrés mundial Prognosfruit. La Llotja de Lleida acull des d’avui dimecres fins divendres, de la mà d’Afrucat i la World Apple and Pear Association (WAPA), el congrés mundial més important de poma i pera, Prognosfruit. En la reunió es presentaran les previsions de collita europees de poma i pera per a la campanya 2017 i s’analitzaran els mercats mundials de fruita.
  • El Segrià impulsa un altre manifest en defensa del sector de la fruita. El consell d’alcaldes del Segrià es reunirà avui dimecres per redactar un nou manifest “en defensa dels agricultors” i reclamar mesures a les administracions per pal·liar els efectes dels baixos preus de la fruita dolça. També instaran la Generalitat a establir mesures que “regulin el flux de temporers” durant la campanya de recollida. L’òrgan consultiu del consell, presidit per l’alcalde de Maials, David Masot (PDeCAT), va convocar aquest dimarts aquesta reunió amb caràcter d’urgència després que, dilluns passat, tres alcaldes d’ERC, dos de PSC i un regidor del PDeCAT elaboressin a Torrelameu un manifest a favor del sector fructícola (vegeu SEGRE d’aquest dimarts). El manifest de Torrelameu ha ocasionat recel en el si del PDeCAT. De fet, alcaldes d’aquest partit que havien d’acudir en dilluns a la reunió per redactar-lo finalment no ho van fer. Ara, la convocatòria del consell d’alcaldes del Segrià per elaborar un altre manifest ha provocat al seu torn malestar entre els impulsors del primer document.

Les organitzacions reclamen “sensibilitat” a Brussel·les  Les organitzacions representatives del sector de la fruita de pinyol (Asaja, COAG, UPA, Fepex i Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya) van demanar aquest dimarts per carta al comissari d’Agricultura, Phil Hogan, la revisió del Reglament Delegat 2017/1165 pel qual s’estableixen, amb caràcter temporal, mesures excepcionals d’ajuda als productors de determinades fruites, en un moment en què el sector de la fruita d’estiu es troba sumit en una “greu” crisi de mercat. En concret, els representants han demanat que les institucions comunitàries tornin a donar mostra de “sensibilitat i ajudin a pal·liar” l’impacte que està ocasionant el tancament del mercat rus sobre les exportacions hortofructícoles europees.  Van reiterar la seua petició d’ampliar les quotes de retirades excepcionals ofertes en aquest reglament, considerant que la quota inicialment assignada a Espanya per a préssec i nectarina de 9.775 tones era “clarament insuficient”, en comparació amb el volum tradicionalment exportat a Rússia abans del 2014. En aquest sentit, Unió d’Unions, organització a què està adscrita Unió de Pagesos (UP), es va reunir aquest dimarts amb representants de la direcció general de Produccions i Mercats Agraris del ministeri d’Agricultura per exigir que el Govern espanyol actuï davant de la Comissió Europea perquè, davant de la caiguda de preus en els préssecs i nectarines, s’apliquin els mecanismes europeus previstos per a períodes de pertorbació greu de mercat.

tracking