SEGRE

AGRICULTURA

El sector de la fruita de Lleida ha perdut vora 140 milions d'euros en 4 anys de veto rus

El tancament de fronteres als productes agrícoles europeus ha deixat a l’estacada més de 134.000 tones de préssec des del 2014 || Els estocs són la principal causa de la greu crisi de preus al sector

213260_1.jpg

213260_1.jpgLLEONARD DESLSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector de fruita de pinyol de les comarques de Lleida pateix molt directament les conseqüències del veto que Rússia va establir a mitjans del 2014 als productes agrícoles europeus. Concretament, els productors de préssec i nectarina han deixat de cobrar des d’aquell any 139,319 milions d’euros aquests últims quatre anys (corresponents a 134.580 tones de fruita), al no poder exportar les seues produccions a Rússia i als països de la Unió Euroasiàtica (Bielorússia, Armènia i Kazakhstan) i que eren de més de 40.000 tones anuals, segons dades del ministeri d’Economia.

Entre el 2013 i el 2014, la caiguda va ser moderada, però l’any 2015, la facturació de les exportacions de fruita de pinyol a aquesta zona va caure en 42.520,62 milions d’euros respecte al 2013, i 43.341,287 tones de fruita no van travessar la frontera. Aquest any 2017, tot just s’han exportat 100 tones.

Els pagesos amenacen amb més protestes si Brussel·les no pren mesures per solucionar el problem

L’any 2014, Crimea va començar una escalada bèl·lica amb Ucraïna per aconseguir la seua desvinculació territorial i annexionar-se a Rússia. Moscou va oferir suport a Crimea en un conflicte encara no resolt, decisió que va agreujar la tensió entre Rússia i la UE.

Brussel·les va decidir aplicar sancions a Moscou, a la qual cosa el Kremlin va respondre vetant les exportacions de productes agrícoles europeus a Rússia. Aquest contraatac va provocar un enorme augment d’estocs de fruita en un període de temps molt curt, la qual cosa va desencadenar una crisi de preus, especialment en el sector de la fruita de pinyol, que encara dura.

Aquestes últimes setmanes les protestes dels pagesos lleidatans i aragonesos per l’acumulació d’estocs i les baixades de preus s’han anat intensificant fins a culminar dilluns passat amb una marxa lenta de vehicles que va sortir d’Alcarràs per anar fins a la seu de la Comissió Europea de Barcelona, on representants d’Asaja-Lleida i la Plataforma en Defensa de la Fruita Dolça van entregar un manifest que va ser enviat al comissari europeu d’Agricultura, Phil Hogan.

Els agricultors reclamen la retirada excepcional de 40.000 tones de fruita, mesura que asseguren que Brussel·les pot prendre en el marc de la PAC, per desembussar el mercat i donar sortida al producte.

Si la resposta d’Europa no convenç els pagesos, aquests amenacen de tallar l’avinguda Diagonal de Barcelona i omplir-la de fruita. A dia d’avui, els productors de fruita de pinyol asseguren que perden 10 cèntims d’euro per cada quilo que recullen, de manera que els surt més rendible no collir els préssecs i paraguaians. De fet, alguns d’ells opten per arrancar els arbres sense collir.

Europa

  • El PSC pregunta a la Unió Europea com pensa ajudar el sector. L’eurodiputat del PSC Javier López va preguntar aquest diumenge a través de la via d’urgència al comissari d’Agricultura Phil Hogan si considera que les mesures establertes fins ara per combatre el veto rus són suficients i si té previst adoptar-ne de noves. La presentació d’aquesta pregunta va ser tramitada pel PSC de les comarques de Lleida, el Pirineu i Aran. En aquest sentit, el secretari del món rural i agroalimentari, Joel Arbonés, va assegurar aquest diumenge que “la situació que viuen els pagesos és catastròfica i sense precedents”, i va destacar la necessitat de pressionar políticament Brussel·les perquè intervingui en l’assumpte perquè si no “els pagesos no podran iniciar la pròxima campanya”. Per la seua banda, Asaja-

Lleida es reuneix avui a Madrid amb la Secretaria General d’Agricultura per tractar la crisi de preus. A més, tant el consell d’alcaldes del Segrià com el de la Noguera van donar aquest diumenge recolzament explícit als pagesos.

Investiguen irregularitats en els contractes a temporers El departament de Treball de la Generalitat investiga possibles “irregularitats” o actuacions “abusives” per part d’empreses de treball temporal a les comarques lleidatanes (ETT) o empreses que subcontracten empreses agràries de treballadors per a la campanya de la fruita. Segons va explicar el secretari general de Treball, Josep Ginesta, l’actuació s’ha iniciat arran de denúncies rebudes en les quals s’acusa empresaris agraris d’actuar “sota el paraigua d’aparent legalitat i no respectar les normes de subcontractació” per dotar de personal el sector fructícola. D’altra banda, Ginesta va remarcar que, fins al moment, des de Treball “no s’han detectat gaires incompliments” laborals per part dels empresaris agraris en l’actual campanya de la fruita, que se situen en un volum similar a les campanyes anteriors. Aquests incompliments són majoritàriament la presència d’algun treballador irregular o en qüestions relacionades amb les jornades laborals, segons va explicar. Val a recordar que els sindicats UGT i CCOO, així com el grup municipal de la crida per Lleida-CUP a la Paeria, ja han denunciat aquesta campanya l’actuació de les empreses de treball temporal que subcontracten temporers per a la fruita, tant per les condicions laborals com per no donar-los allotjament digne. Ginesta va remarcar que a les comarques lleidatanes hi ha una llarga tradició de rebre temporers “i aquesta experiència ha permès desenvolupar certs automatismes al territori per resituar aquestes persones”.  Respecte a l’allotjament d’aquests treballadors, les entitats participants en la campanya Fruita amb Justícia Social, impulsada per Crida per Lleida, CUP, CGT, Papers per a Tothom i Casal Popular de Joves, van celebrar aquest diumenge que el Govern municipal de Lleida hagi recollit la seua proposta, que es va l’octubre del 2015, en què demanaven crear albergs per ser ocupats pels temporers.

tracking