SEGRE

RAMADERIA AGROALIMENTACIÓ

El sector lacti preveu una recuperació dels preus gràcies al rebuig de l’oli de palma

Les exigències del consumidor estan obrint mercat a la mantega i la nata || Els ramaders de Lleida confien que la pujada de cotitzacions registrada a la Unió Europea es traslladi aviat a Espanya

Imatge de l’explotació de Roser Serret a Vallfogona de Balaguer.

Imatge de l’explotació de Roser Serret a Vallfogona de Balaguer.ROSER SERRET

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector de la llet lleidatà i català veu pròxima la sortida a la crisi de preus que arrossega juntament amb Espanya i Europa en els últims anys. Als països de la Unió Europea, els preus es van recuperant a poc a poc, però a Catalunya i a Espanya, la pujada no acaba d’arribar.

El repunt ve impulsat pel rebuig creixent de l’oli de palma. Aquest producte s’està substituint progressivament per mantegues i nates, cosa que està propiciant un augment de preus. En les explotacions lleidatanes i catalanes, la mitjana de preus és semblant a la d’Espanya, i ronda els 30 cèntims/kg i segons Roser Serret, una de les responsables del sector lleter de JARC a Catalunya, s’està venent a pèrdues. Ella, que té una explotació a Vallfogona de Balaguer, assegura que produir un litre de llet costa entre 35 i 40 cèntims, per la qual cosa es perden entre 5 i 10 cèntims per litre. Segons les últimes dades disponibles a l’Observatori Europeu de Preus de la Llet i els Productes Lactis, un ramader europeu va vendre al maig la llet a una mitjana de 32,9 cèntims/kg.

Tant Serret, com el seu homòleg d’Unió de Pagesos, Marc Xifra, asseguren que tenen l’esperança que la pujada de preus es traslladi aviat a l’estat espanyol. En aquest sentit, tots dos van assegurar que en aquest moment hi ha una ruptura dels estocs, i que la producció d’aquest any és bona, malgrat que ha baixat a l’estiu, de manera que auguren que la recuperació europea s’encomani ràpid.

En els moments més durs de la crisi de la llet, el preu mitjà de l’Estat estava per sobre de l’europeu, però des que va començar la recuperació, s’han estancat. Marc Xifra va assegurar que són les indústries les que marquen els preus i que “potser els ramaders no hem pressionat prou”.

tracking