SEGRE

CAMPANYA

Les organitzacions agràries reclamen netejar cambres i sols deixar entrar fruita de qualitat

Unió de Pagesos adverteix contra la política d’acceptar producte sense distingir les característiques || JARC COAG exigeix treure de la xarxa de fred tot el préssec i la nectarina que fa temps que estan retinguts

Imatge d’una de les últimes protestes del sector contra les empreses de distribució a finals de juliol.

Imatge d’una de les últimes protestes del sector contra les empreses de distribució a finals de juliol.J.MARTINEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les organitzacions agràries reclamen a les centrals que siguin escrupolosos amb les polítiques d’entrada de fruita a les cambres. Des d’Unió de Pagesos, s’adverteix de la necessitat que s’aposti per la fruita de veritable qualitat, mentre que JARC-COAG reclama netejar la xarxa de fred i treure tot aquell producte de pinyol que fa fins i tot setmanes que està emmagatzemat.

La crisi de preus de préssecs, nectarines i paraguaians, amb cotitzacions per sota de costos de producció, ha posat les queixes de molts agricultors en el paper de la gran distribució, que molts acusen de pressionar per abaixar preus. Però les organitzacions agràries adverteixen també de la responsabilitat i el paper que han d’adoptar les centrals i cooperatives, amb una política i gestió adequada de l’oferta.

UP i JARC-COAG defensen que la fruita que no sigui de qualitat no entri a cambra sinó que vagi a la indústria

En aquesta línia, el responsable del sector de la fruita de JARC-COAG, David Borda, afirma que “s’hauria de treure de les cambres de fred tota la fruita de pinyol vella, que en alguns casos fa dos i fins i tot tres setmanes que està emmagatzemada”.

Considera molt difícil que en ple agost les autoritats polítiques de la Unió Europea donin llum verda a una quota addicional de retirades amb prou temps perquè siguin efectives. Per això, considera que la neteja s’ha de fer per altres vies si és necessari, com la tramesa de producte per a sucs o cremogenats.

En aquesta línia afirma que és el que fa el sector de la fruita de llavor, la poma i la pera en cas de necessitar-ho. Considera que buidant les cambres d’aquest volum de producte el preu de préssecs i nectarines de qualitat remuntaria al mercat.

Per la seua part, el responsable del sector de la fruita d’Unió de Pagesos, Xavier Gorgues, també adverteix que “cal ser rigorosos a l’hora de les entrades de fruita a les cambres. No tot s’hi val i no pot ser que es doni cabuda a fruita de qualitat amb una altra que no ho és.

En el cas de no complir certs paràmetres, s’hauria d’optar per enviar les partides que no estiguin a l’altura a la indústria per a l’elaboració de cremogenats”. Aquest serà previsiblement un dels aspectes que s’analitzaran aquesta nit en la reunió a què ha convocat els agricultors Unió de Pagesos a Mollerussa.

També és probable que s’hi acordi el suport o no de l’organització agrària a la mobilització prevista aquest divendres a Soses a l’autovia a la qual estan cridats pagesos tant de Catalunya com d’Aragó per la crisi de preus.

Un terç de la fruita dolça de la vall de l’Ebre, encara per collir La crisi de preus de la fruita de pinyol que està traient al carrer els agricultors es produeix quan a la vall de l’Ebre encara queda per collir prop d’un terç de la fruita que produeix. En el cas de la campanya de préssecs, nectarines i paraguaians, l’oferta està a la baixa. En canvi, ja s’està collint la pera conference, la de més volum a Lleida, i fa uns dies va passar el mateix amb la blanquilla. En pomes, tanmateix, s’ha iniciat la recol·lecció d’algunes varietats roges, però encara es troben als arbres la golden, la reina de les finques de Lleida, i la campanya conclourà amb la varietat pink lady. En el cas de la fruita de llavor, el sector confia que els preus siguin remuneratius. Per a això es basa en les previsions de collita europees, ja que els competidors (Bèlgica i Holanda en pera i Polònia en poma) tindran minves de producció a causa dels problemes meteorològics en aquests països.

tracking