SEGRE

AGRICULTURA

Producció a l'alça i bona qualitat en l'inici de la campanya de figues

Alguaire comença la recol·lecció de coll de dama en dates que tornen a la normalitat || Les cotitzacions a Mercabarna oscil·len entre 1,20 i 3,90 euros el quilo

Treballs d’envasament de figues coll de dama ahir a la cooperativa Cefruco d’Alguaire.

Treballs d’envasament de figues coll de dama ahir a la cooperativa Cefruco d’Alguaire.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els productors de figues d’Alguaire han començat la campanya de recol·lecció en dates que poden considerar-se normals, amb una elevada qualitat del producte tant en calibre com sucres i amb un volum total que tendeix a l’alça.

Així ho va explicar aquest dimecres el president de l’Associació Productors de Figues Coll de Dama d’Alguaire, Joan Serramona, que va destacar que les primeres floracions han estat especialment bones amb unes temperatures altes que han afavorit tant la coloració com els nivells de sucres dels fruits.

El potencial productiu es troba a l’alça perquè, segons va explicar, s’està plantant més superfície de figueres. En alguns casos perquè alguns pagesos opten per aquest fruiter davant de la greu crisi de preus que han travessat préssecs i nectarines les últimes campanyes, amb cotitzacions per sota de costos. De moment, el ministeri d’Agricultura calcula que la província de Lleida produirà aquest any de l’ordre de 4.000 tones d’aquest preuat fruit.

El cost de producció i envasat d’un quilo de figues se situa entre els 1,10 i 1,20 euros el quilo

Pràcticament la meitat de la producció es queda al mercat interior i l’altra meitat s’exporta a països de tot Europa, capitanejats per França, Alemanya i Itàlia, a més del Regne Unit. “El mercat interior no el podem deixar de costat”, encara que en moltes ocasions no valora el producte igual que en altres països amb nivells de vida més elevats, segons Serramona.

Va indicar que aquest any s’ha allargat la campanya de la figa de la zona d’Alacant, de menor qualitat que el coll de dama, i ara tocarà remuntar preus perquè es distingeixi la diferència. L’última informació oficial de Mercabarna situa els preus de les figues, depenent dels calibres i qualitats, entre 1,20 i 3,90 euros el quilo, i la cotització que qualifica com a més freqüent és de 1,35 euros.

Serramona va explicar que els costos de producció d’un quilo de figues envasades oscil·la entre els 1,10 i 1,20 euros el quilo “sense tenir en compte el que hauria de ser el sou de l’agricultor”.

Va indicar que es tracta d’un producte amb elevats costos i va lamentar, com passa amb altres fruites, que els productors han de fer front a uns costos fixos que van des de la mà d’obra fins a les caixes per envasar i que és també la distribució la que marca els preus de la fruita.

La figa és una producció fructícola a l’alça no només a Espanya sinó en altres països competidors, encara que amb fruits de menor qualitat, com és el cas de Turquia.

tracking