SEGRE

AGRICULTURA COMISSIÓ EUROPEA

Llum verda a retirar 20.000 t de fruita de pinyol, la meitat exigida

Sabor agredolç al sector, que ho considera insuficient i manté la manifestació avui a Soses || Afrucat destaca la importància de la decisió de Brussel·les

Imatge d’una de les últimes protestes dels productors de fruita de Lleida.

Imatge d’una de les últimes protestes dels productors de fruita de Lleida.J. MAERTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea va anunciar ahir l’ampliació, en 19.550 tones, de quotes de retirada del mercat de fruita de pinyol, pràcticament la meitat de les 40.000 reclamades pels productors catalans i aragonesos. Per això, la sensació ahir al sector era agredolça.

La patronal de la producció, Afrucat, posava l’accent en el fet d’haver aconseguit mobilitzar en ple agost la Comissió i arrancar el compromís que aquestes retirades siguin immediates, sense haver d’esperar que el reglament s’aprovi al setembre, es podran començar a treure quilos del mercat previsiblement dilluns vinent. A més, va dir que al tractar-se de mesures excepcionals, no s’hauran de fer d’acord amb els programes operatius de les organitzacions de productors.

El ministeri d’Agricultura afirma que el desequilibri estructural és anterior al veto rus del 2014

Les organitzacions agràries, per la seua part, són unànimes al considerar que la mesura és insuficient pel volum, d’una banda, i perquè ha d’anar acompanyada d’altres.

Així doncs, Unió de Pagesos insisteix en la necessitat que el ministeri declari la “pertorbació del mercat”, que permetria certes decisions del sector sense haver d’acatar al peu de la lletra la llei de la competència, a la vegada que reclama crèdits tous.

Des de JARC-COAG posen l’accent en el fet que la nova quota concedida, en un temps relativament curt tenint en compte la burocràcia comunitària, es deu en gran manera a la mobilització del sector, però considera que la mesura és insuficient i recorda el seu paquet de demandes, des de les factures per cada camió o la condonació de la Seguretat Social.

Asaja-Lleida, per la seua banda, també parla de mesura insuficient i de la necessitat d’altres d’addicionals, com la rebaixa de mòduls de l’IRPF. Així les coses, les organitzacions agràries mantenen la crida perquè els fructicultors de Catalunya i Aragó es manifestin avui, entre les 9 i les 13 hores, a Soses, a l’altura de l’autovia, on estan previstos talls de carreteres. El ministeri va afirmar ahir que el sector de la fruita de pinyol presenta una situació de desequilibri estructural a causa d’un excés d’oferta que es produeix cada estiu des de l’any 2014, fins i tot des d’abans del tancament del mercat rus.

En aquests moments de la campanya de la fruita, la pressió més gran sobre els preus se centra en el préssec, i la nectarina repunta.

tracking