SEGRE

FRUITA CRISI

El préssec veu agreujar-se la crisi de preus mentre la nectarina repunta lleugerament

Els preus de la fruita de pinyol estan clarament per sota dels de l’any passat i el sector reclama mesures urgents || El paraguaià, per la seua part, es queda sense cotització al tauler de Mercolleida

“Volem preus dignes”, resava aquest cartell en la protesta dels agricultors divendres a Soses.

“Volem preus dignes”, resava aquest cartell en la protesta dels agricultors divendres a Soses.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els productors de fruita de pinyol de Lleida i Aragó van protagonitzar divendres a Soses una mobilització per exigir mesures a les administracions davant de la crisi de preus que travessen. La situació és clarament pitjor que la de l’any passat, quan les cotitzacions ja van deixar pèrdues en moltes ocasions. A més a més, l’últim tauler de Mercolleida reflecteix, com va publicar SEGRE divendres, que la situació és especialment dramàtica en el cas del préssec i el paraguaià, mentre que en nectarina s’aprecia un mínim repunt de les cotitzacions. L’explicació és que, mentre que algunes varietats de molta producció de nectarina ja s’han esgotat i, per tant, hi ha menys oferta, en préssec encara caldrà esperar per apreciar una situació similar.

Crida l’atenció que, en el cas del préssec groc, no hi ha distinció de cotitzacions segons calibres. El de 67 i més ha baixat cinc cèntims i es valora el quilo a Mercolleia a tan sols de 20 a 25 cèntims, el mateix que el de mida de 61 a 67. A més, el paraguaià no té cotització orientativa a la llotja lleidatana, la qual cosa dóna una idea de la seua delicada situació de mercat.

En el cas de les nectarines, fonts del sector apunten a una millora de la seua situació al mercat, a l’haver baixat l’oferta en els últims dies. En concret, ha pujat 5 cèntims la seua cotització orientativa per quilo, encara que segueix sent insuficient perquè el sector pugui sortir dels número rojos. El calibre de 61 a 67 es valora a entre 25 i 30 cèntims d’euro el quilo i mides superiors arriben a figurar al tauler a entre 30 i 35 cèntims.

En aquest context, els representants del sector estan convocats demà dilluns a una reunió al ministeri d’Agricultura per analitzar com es posarà en marxa la quota addicional de prop de 20.000 tones de retirades aprovada aquesta setmana per Brussel·les.

El sector considera que és insuficient i, de fet, demanaven pràcticament el doble per als sectors català i aragonès, i sobretot que arriba tard. Creuen que, en cas d’haver-se produït retirades significatives de producte al juliol, la situació avui podria ser diferent.

En aquest sentit, i segons assenyalen les dades aportades per de la federació d’exportadors Fepex, de la qual forma part la catalana Afrucat, del total d’exportacions extracomunitàries, que van assolir un volum de 377.798 tones i un valor de 464 milions d’euros, un 59%, és a dir, 222.503, va ser destinat a extra-Europa mentre que la resta, és a dir, 155.295 tones, va van anar a l’Europa no comunitària.

L’exportació hortofructícola fora de la UE repunta un 7%Les exportacions espanyoles de fruites i hortalisses fresques en el primer semestre de l’any als països extracomunitaris han crescut un 7% en valor fins als 464 milions d’euros i un 4% en volum fins a les 377.798 tones, mentre que les exportacions a la Unió Europea ho fan en un 6% fins als 7.065 milions d’euros i un 2% en volum fins as les 6.504.052 tones.

tracking