SEGRE

AGRICULTURA FRUITA DE PINYOL

Catalunya i Aragó esgoten en tot just un dia la quota per retirar fruita

Conselleria i sector coincideixen que això demostra que és clarament insuficient davant la crisi de preus || Serret demanarà més quilos si altres països, com Itàlia o Grècia, no utilitzen la seua assignació

Imatge de la reunió de la conselleria amb representants del sector ahir a Barcelona.

Imatge de la reunió de la conselleria amb representants del sector ahir a Barcelona.CONSELLERIA DE AGRICULTURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, va anunciar ahir que Catalunya (fonamentalment, Lleida) i Aragó han esgotat la quota per retirar les 19.550 tones de fruita de pinyol que havia atorgat la Comissió Europea a Espanya el primer dia de sol·licituds. De fet, se n’han sol·licitat 27.000. Després de reunir-se amb representants del sector, va valorar la decisió d’ampliar les quotes de retirada per part de la Comissió Europea, tot i que li hauria agradat que fos més gran.

La Comissió Europea va ampliar la setmana passada 19.550 tones les quotes de retirada del mercat de fruita de pinyol per fer front a la situació de crisi, encara que la Generalitat havia demanat al ministeri d’Agricultura que actués perquè fossin almenys 40.000 tones, com reclamaven els agricultors. Va dir que la retirada ha beneficiat el sector, ja que ha frenat la caiguda dels preus de la fruita de pinyol i, fins i tot, ha provocat un augment en el preu de la nectarina (vegeu SEGRE de diumenge).

Les sol·licituds de retirades de fruita de pinyol arriben a les 27.000 tones per a una quota de 19.550

Serret va dir que en la reunió de la Taula Agrària van decidir que el Govern sol·licitarà al ministeri i a la Comissió Europea que, si en altres regions d’Europa, com Itàlia o Grècia, no s’esgota la quota atorgada de retirada de fruita, Catalunya pugui rebre el sobrant.

Per la seua part, el coordinador nacional d’Unió de Pagesos (UP), Joan Caball, i el director general de la patronal de fruita catalana Afrucat, Manel Simon, van celebrar la retirada de fruita de pinyol, ja que consideren que era necessària per al sector i que és fruit de les seues reivindicacions.

Malgrat això, Caball va dir que la quota de retirada que la Comissió Europea ha atorgat a Espanya és “insuficient”, perquè en un dia ja s’ha esgotat la quota, per la qual cosa va reivindicar que tenien raó quan demanaven que se’n retiressin 40.000 tones i va expressar que espera que tingui èxit la demanda de la Generalitat d’aprofitar si altres regions no esgoten les seues quotes.

Serret va explicar que la Taula Agrària ha decidit constituir un grup de treball per dissenyar una estratègia sobre el sector, que es reunirà per primera vegada la setmana del 18 el 22 de setembre, en la qual posaran en comú propostes per millorar la situació de l’agricultura catalana. També va afirmar que el Govern vol “acompanyar totes les explotacions que estan patint” per la crisi de la fruita de pinyol i que oferirà ajuda a través de l’ICF.

Una mesura que el sector considera que arriba tard per salvar l’any

La idea general del sector és que la quota addicional de retirades arriba tard per poder salvar la campanya i que, tristament, es demostra, un any més, la lentitud per part de la Comissió Europea a l’hora de prendre decisions. Les 19.550 tones, a més de ser menys de la meitat de les 40.000 sol·licitades, haurien d’haver-se pogut utilitzar per treure fruita del mercat al juliol o, com a molt tard, durant les primeres dates d’agost. Fer repuntar llavors els preus potser hauria permès variar d’alguna manera l’evolució de la campanya. Ara, però, ens trobem en el tram final, quan ja s’han acabat de collir algunes varietats importants de nectarina, amb la qual cosa està baixant l’oferta que surt al mercat. Com a conseqüència d’això, comencen a repuntar una mica els preus. En préssec, s’espera que succeeixi el mateix a partir de la setmana vinent, amb una caiguda d’oferta que s’hauria de reflectir al mercat.

tracking