SEGRE

AGRICULTURA CRISI

Lleida sol·licita retirar 17.129 tones de fruita de pinyol

Gairebé la totalitat de les 19.550

Foto de la protesta de divendres de productors de la vall de l’Ebre.

Foto de la protesta de divendres de productors de la vall de l’Ebre.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les centrals i cooperatives de Catalunya, pràcticament totes de la província de Lleida, han sol·licitat retirar unes 17.129 tones de fruita de pinyol (préssec, nectarina i paraguaià), xifra que representa gairebé tota la quota aprovada per la Comissió Europea per a Espanya, que ascendeix a 19.550 tones.

Així ho va explicar ahir el director d’Afrucat, Manel Simon, que va afegir que les empreses aragoneses han demanat treure del mercat amb ajuts comunitaris unes altres 10.171 tones.

Aquestes xifres, clarament per sobre de la disponibilitat, posen de manifest que la quota aprovada per la UE queda curta sobre les perspectives del sector, que reclamava 40.000 tones.

Simon espera que el Fons Espanyol de Garantia Agrària (Fega), dependent del ministeri d’Agricultura, analitzi avui divendres les sol·licituds i atorgui la quantitat corresponent a cada una de les empreses, amb un prorrateig proporcional entre les disponibilitats i les quantitats demanades. Així les coses, les primeres retirades efectives de producte del mercat tindran lloc dilluns.

Hi ha diferents possibilitats, des de la retirada en el mateix camp, la destinació del producte per a compostatge, la distribució en fresc a entitats benèfiques o la transformació en sucs sota el sistema de pagament en espècie (a la indústria pels costos de transformació) per a la seua posterior entrega també a beneficència.

Simon calcula que el gros, si no la pràctica totalitat de la fruita, tindrà com a destinació la transformació per tenir les millors condicions per a les fructícoles i per a la gestió de les retirades.

Com va informar SEGRE dimarts, les empreses estaran obligades almenys a retirar el 85% del sol·licitat o, altrament, no podran accedir als ajuts comunitaris. S’intenta evitar així la disparitat entre sol·licituds i retirades reals que s’han detectat en plans anteriors.

Simon va dir que s’aprecia una lleugera recuperació del preu de la nectarina, que espera que almenys es concreti en entre 10 i 15 cèntims d’euro per quilo, ja que està baixant l’oferta en el que es pot considerar amb les últimes setmanes de campanya. En el cas del préssec, la reducció de l’oferta al concloure la recollida de les varietats de més volum es concretarà la setmana que ve.

tracking