SEGRE

AGRICULTURA ANÀLISI

La crisi passa factura al preu de l’hectàrea de fruiters de pinyol, que cau gairebé un 4%

Al llarg de l’any passat, encara que es troba immers en una tendència baixista almenys des del 2011

Imatge d’arxiu de recollida de fruita de pinyol en una finca de Lleida.

Imatge d’arxiu de recollida de fruita de pinyol en una finca de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La crisi de preus que travessa el sector de la fruita de pinyol (préssecs, nectarines i paraguaians) passa factura a la valoració de les finques, immerses en una tendència a la baixa almenys des de l’any 2011. Tanmateix, aquesta espiral s’ha aguditzat l’últim any, segons es desprèn de l’informe sobre preus de la terra de la conselleria d’Agricultura.

En concret, el preu d’una hectàrea de fruita de pinyol en regadiu a la província de Lleida ha baixat un 3,85% el 2016, al valorar-se de mitjana en 27.686 euros, quan un any enrere un propietari podia aconseguir-ne de mitjana 28.797. Però la tendència a la baixa ve de lluny, almenys des del 2011, i en aquests cinc anys analitzats la depreciació d’aquest tipus d’hectàrees de fruiters han vist perdre un 4,2% del seu valor. El 2011, un agricultor podia aconseguir per la mateixa hectàrea 28.921 euros. És a dir, que estem parlant que ara s’ingressarien 1.235 euros menys.

Aquesta caiguda ve aparellada d’una crisi de preus de la fruita sense precedents, en els quals els agricultors es veuen forçats a vendre la seua producció clarament per sota de costos. Aquest any, amb prou feines aconseguiran la meitat dels invertits per aconseguir un quilo de préssecs, nectarines o paraguaians, segons els seus càlculs. La situació és tal que aquesta tardor s’anuncia calenta, en la negociació amb les administracions de mesures davant d’una crisi estructural, en la qual s’aposta per arrancades i jubilacions anticipades finançades amb fons públics com algunes de les possibilitats.

En el cas de la fruita de llavor (poma i pera), la valoració de les finques repunta lleugerament després de diversos exercicis a la baixa. En concret, l’any passat el preu mitjà estimat per la conselleria d’Agricultura és de 29.220 euros per hectàrea, 282 euros menys que un any abans. Malgrat aquest discret repunt, la valoració està clarament per sota dels 29.546 euros que podien aconseguir-se de mitjana l’any 2011.

El sector de la fruita de llavor també ha passat anys amb resultats discrets, si no dolents. Tanmateix, les expectatives per a aquesta campanya són bones ja que els països competidors o grans productors (Holanda i Bèlgica en pera i Polònia en poma) tenen males collites.

L’olivera segueix guanyant taxacions fins i tot en casos de finques de secàLa dieta mediterrània guanya adeptes a tot el món i l’oli d’oliva i fruita seca com l’ametlla són algunes de les seues qualitats principals. Aquest fet pot explicar que les finques d’oliveres continuïn millorant les seues taxacions en el mercat fins i tot encara que es tracti de superfície de secà. Segons l’enquesta de preus de la conselleria d’Agricultura, una hectàrea es valora en 6.634 euros, amb dades del 2016, davant els 6.571 d’un any enrere i els 6.415 de l’any 2011. En el cas de finques en regadiu, la conselleria només distingeix les de fruiters de pinyol, fruiters de llavor i el que qualifica com a “terres de cultiu en regadiu”, en què s’emmarcarien altres produccions, com les oliveres o ametllers. Aquestes terres les valora en 24.327 euros l’hectàrea, un 8,8% més que el 2011.

tracking