SEGRE

AGRICULTURA SANITAT

Detectat un altre cas de la temuda ‘Xylella fastidiosa’ a Alacant

En ametllers, encara que la plaga també és devastadora per a oliveres i vinyes || França, Itàlia i les Illes Balears han registrat brots d’aquest bacteri

La consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, ahir explicant la detecció del nou cas.

La consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, ahir explicant la detecció del nou cas.GENERALITAT VALENCIANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat Valenciana va informar ahir dilluns que el laboratori de referència de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) ha confirmat nous positius del bacteri Xylella fastidiosa en cultius de la província d’Alacant. La consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, va informar els alcaldes alacantins assistents a la reunió convocada en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) d’aquesta nova detecció, que ha estat comunicada a la Comissió Europea després d’informar-ne el Govern espanyol.

En concret, s’ha detectat la presència del bacteri en vint-i-sis noves parcel·les d’ametllers, vint-i-tres de les quals dins de la comarca de la Marina Baixa pels dos brots precedents i la resta a menys de quatre quilòmetres d’aquella, concretament als municipis de Balones i Alcalalí.

Totes les mostres positives fins a la data han estat d’ametller, de la subespècie múltiplex. Segons va assenyalar el govern valencià, a les noves parcel·les infectades, i cent metres al voltant, es realitzaran tractaments insecticides contra els possibles vectors.

Posteriorment, es procedirà a l’arrancada i destrucció del material afectat per trituració in situ i seguint les obligacions que es preveuen a la normativa comunitària.

La Generalitat Valenciana va afegir en aquest sentit que en els dos focus declarats des que el dia 29 de juny es va confirmar la presència de Xylella en una parcel·la de Guadalest i el posterior positiu en tres mostres d’ametller de Benimantell, s’han tractat fins a la data 18,2 hectàrees amb insecticida, de les quals 5,53 en zona forestal. S’han eliminat els arbustos del sotabosc i un total de 304 ametllers de cinc plantacions.

Pel que fa a Lleida, els agricultors temen que puguin arribar a detectar-se casos de la Xylella fastidiosa, denominada vulgarment com l’ebola de l’olivera, encara que també és devastadora en ametllers i vinyes, per exemple.

Quant a França i Itàlia se n’han detectat casos, a més de les Illes Balears i els que s’han esmentat d’Alacant.

tracking