SEGRE

Espanya rebrà 7 milions de Brussel·les per a la retirada de 19.550 tones de préssecs i nectarines

La mesura s’aprovarà formalment aquesta setmana, segons la Ministra d’Agricultura

La Comissió Europea amplia en 20.000 tones les quotes de retirada de fruita d'os

La Comissió Europea amplia en 20.000 tones les quotes de retirada de fruita d'osSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya rebrà set milions d’euros de Brussel·les per a la retirada de 19.550 tones de préssecs i nectarines, per fer front a la depreciació de la fruita d’os, llastada pel veto rus a productes alimentaris europeus. Així ho va confirmar aquest dimarts, en declaracions a Efe durant la reunió informal de titulars d’Agricultura que se celebra a la capital d’Estònia, la ministra d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, qui va precisar que aquesta ampliació de l’ajuda "triplica" la quantitat inicialment assignada per als productors afectats per l’embargament de Moscou.

Es tracta d’una pròrroga d’ajuts fins juny de 2018 de 70 milions d’euros, dels quals 26,9 milions són destinats a Espanya, 9,7 milions d’ells per als de préssecs i nectarines. A aquesta prorroga se sumarà una ajuda addicional de 12,8 milions d’euros, dels quals 7 milions aniran destinats a productors espanyols.

La ministra va considerar que aquesta mesura, que s’aprovarà formalment aquesta setmana, "atén" les peticions del Govern espanyol, i "es preveurà la seua retroactivitat".

Segons van precisar a Efe fonts comunitàries, l’ajuda servirà per a la retirada total de 52.530 tones de préssecs i nectarines, 29.325 a Espanya, 7.140 a Itàlia, 16.065 a Grècia i 510 a Portugal, i tindrà efecte retroactiu, des del 3 d’agost.

L’objectiu d’aquest paquet és compensar els productors que optin, per exemple, per distribuir el seu excedent de producció a determinades organitzacions (de caràcter benèfic, escoles) o donar-li una altra finalitat (alimentació animal, compostatge, transformació). "Ja ens hem reunit amb els productors per veure de quina manera s’implementarà a Espanya. Això és un senyal important per al mercat", va subratllar Tejerina, que va recordar que a l’octubre es farà una reunió amb el sector "per abordar mesures de caràcter estructural".

En els últims cinc anys, s’ha incrementat en un 33 % la producció, i "cal veure quines mesures de caràcter estructural es donen per evitar haver d’adoptar mesures un any darrere d’un altre". "Una de les coses que ens va demanar el sector i que negociem en solitari va ser un increment molt important dels preus de retirada, en un 40 %, una negociació en solitari d’Espanya, pel que totes les peticions que hem anat fent les hem anat aconseguint", va subratllar la ministra.

La Comissió Europea adoptarà aquesta setmana una decisió per ampliar els ajuts excepcionals destinats als productors afectats per la crisi de la fruita d’os a fi de pal·liar la seua depreciació, que ha afectat particularment Catalunya i Aragó. "Responem a les emergències que puguin sorgir en els Estats membres", va assegurar el comissari d’Agricultura europeu, Phil Hogan, en una trobada amb alguns mitjans en el marc del Consell informal de ministres d’aquesta cartera que se celebra a la capital d’Estònia.

tracking