SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

La producció de porcí de Lleida acumula un benefici de 200 milions en dotze mesos

Agricultura calcula que el marge assoleix els 37 cèntims d’euro a l’agost i l’interanual se situa en 22 || La contenció dels costos permet els bons resultats del sector del porc de capa blanca

Imatge d’una explotació de porcí d’engreix de Lleida.

Imatge d’una explotació de porcí d’engreix de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els productors de porcí continuen estant d’enhorabona amb un any que, tret d’un revés imprevisible, pot convertir-se en un dels que els ramaders recordaran durant molt temps. En l’últim any, el resultat o benefici mitjà per quilo produït assoleix els 22 cèntims, cosa que en el conjunt de la província de Lleida pot suposar de l’ordre de 200 milions d’euros. Així es desprèn de l’últim estudi sobre el sector elaborat per la conselleria d’Agricultura, que situa en 37 cèntims d’euro el benefici per quilo el mes d’agost. Encara que les cotitzacions han començat a baixar lleugerament en les últimes setmanes, aquestes estan sent mínimes, i entren dins de la lògica de l’estacionalitat i les dents de serra del mercat.

La conselleria xifra en 1,39 cèntims d’euro el preu de venda net que ha estat percebent la producció a l’agost. Aquesta xifra és inferior a les cotitzacions de tauler de Mercolleida, ja que reflecteix els descomptes habituals que solen aplicar els escorxadors.

Catalunya exporta al voltant del 74 per cent de la seua producció anual de porcí

Els costos de producció, per la seua part, s’estimen en 1,03 euros per quilo. De fet, l’estabilitat dels costos està sent una tònica en els últims mesos amb oscil·lacions entre els 1,01 euros, xifra només assolida el novembre passat, i els 1,03 que han tingut els ramaders en cinc dels últims dotze mesos, d’acord amb l’estudi de la conselleria.

La contenció dels costos ha estat apuntalada per l’evolució del preu dels pinsos, que han oscil·lat entre els 260 i els 264 euros per tona.

En aquest context, es mantenen estables les últimes xifres de sacrifici als escorxadors catalans, entorn de les 1,7 tones anuals.

Així mateix, també semblen marcades per la continuïtat les xifres de les exportacions, situades entorn d’un 74 per cent de la producció total.

Lleida i Catalunya produeixen molt més del seu propi consum, per la qual cosa les vendes a l’exterior són claus per als resultats del sector. En aquest context, Unió de Pagesos va animar recentment el sector a aprofitar aquests bons resultats que està registrant per poder invertir en dos aspectes que són claus: la bioseguretat a les granges i en la gestió de dejeccions ramaderes.

En el primer dels casos, els ramaders han d’estar alerta davant de l’existència de casos de pesta porcina en països europeus i de febre aftosa al nord de l’Àfrica.

Lleida té 2.800 granges i suposa el 55% del sector català Lleida representa tota una potència en el sector porcí amb 2.800 explotacions i 4,8 milions de caps d’animals. La província representa el 55% de les tones de carn de porc que es produeixen a Catalunya i que suposa fins a 1,7 milions de tones en el conjunt català.

tracking