SEGRE

FRUITA MERCAT

La campanya de comercialització de pera conference arranca amb preus a l'alça

Les primeres cotitzacions de Mercolleida la valoren entre 0,55 i 0,65 euros el quilo, deu cèntims més que l’any passat || En línia amb les expectatives a causa de la curta collita dels competidors europeus

Imatge de l’inici de la campanya de recollida de pera conference a Lleida a mitjans d’agost.

Imatge de l’inici de la campanya de recollida de pera conference a Lleida a mitjans d’agost.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La campanya de comercialització de pera conference ja té la primera referència oficial de preus: entre 55 i 65 cèntims d’euro per a calibres superiors a 60. Es tracta d’una cotització orientativa al tauler de Mercolleida que suposa deu cèntims més que els que es van aconseguir a l’inici de la temporada de l’any passat. L’increment cobreix, almenys en part, les expectatives creades al sector quan es van fer públiques les previsions de collites europees, amb les anunciades minves de producció en els grans competidors: Bèlgica i Holanda.

El gros, per no dir pràcticament tota, de la conference que s’ha recollit a les finques de Lleida anirà a parar a les cambres frigorífiques per a la comercialització al llarg de la tardor i, en especial, a l’hivern. Des de fonts de la producció s’afirma que la d’aquest any pot ser una de les millors collites de pera conference pel que fa a qualitat, per característiques com el calibre, els nivells de sucres, la duresa i el nivell de russeting (l’aspecte marró que té part de la pell d’aquesta varietat).

Lleida produirà enguany 64.750 tones de pera conference, la qual cosa la situa com la varietat més important quant a volum d’oferta. Aquesta producció representa un increment del 6% respecte a l’any passat. Malgrat tot, es quedarà per sota de les 66.285 tones de la campanya del 2015, segons dades d’Afrucat elaborades per a la conselleria d’Agricultura. D’altra banda, els grans competidors europeus tindran molta menys producció per oferir.

Segons les dades ofertes a Prognosfruit, celebrat aquest any a Lleida, Bèlgica produirà un 7% menys i Holanda veurà caure la collita en un 18 per cent, en tot dos casos per raons meteorològiques. Aquestes previsions, precisament, van disparar les expectatives en el sector fructícola de Lleida d’una campanya amb bons preus d’acord amb la regla de l’oferta i la demanda.

Mercolleida també ha posat els primers preus per a la pera williams, valorada entre 30 i 40 cèntims el quilo. En aquest cas, el tauler és menys positiu que l’any passat, quan reflectia cotitzacions d’entre 40 i 45 cèntims d’euro per quilo per a consum en fresc.

Mínim repunt del préssec en el viacrucis de la fruita de pinyol Aquesta setmana han començat les tasques de retirada de fruita de pinyol amb l’anunciada quota de 19.550 tones per a Espanya de la qual Lleida es podrà beneficiar de poc més de 10.000. Tanmateix, el mercat a penes es mou pel que fa a nivells de preus. Aquesta setmana, Mercolleida ha reflectit un increment de 5 cèntims d’euro en la cotització del préssec de carn groga. Però aquest repunt en bona manera es podria atribuir, com va passar la setmana passada amb la nectarina, al fet que a aquestes altures de la campanya s’està reduint l’oferta de fruita al mercat. Una situació que té més a veure amb el calendari i amb l’acabament de la recollida de varietats de gran producció que amb una millora real de la situació. De fet, ningú pot sentir-se satisfet de preus de 25 a 30 cèntims per al préssec o el paraguaià i els fins a 35 que es poden aconseguir, segons va assenyalar Mercolleida, en nectarina.

tracking