SEGRE

RAMADERIA BALANÇ

Els productors de conill registren 9 setmanes de pujades de cotització

Després la caiguda de l’oferta per la calor de l’estiu i el continu tancament de granges || El sector creu que faran falta anys per recuperar-se de les pèrdues acumulades

Els productors de conill registren 9 setmanes de pujades de cotització

Els productors de conill registren 9 setmanes de pujades de cotitzacióSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El preu del conill per al productor fa nou setmanes que experimenta un increment ininterromput de la cotització, precedides de diverses sessions amb repeticions i alces, que allarga que el preu hagi augmentat des de principis de juliol en 61 cèntims d’euro per quilo, un 27,6% més, al Mercat en Origen Nacional del sector Cunícola (Moncun). La sessió d’ahir va quedar establerta en 2,21 euros per quilo.

Així mateix, a la madrilenya llotja de Loncun (Taula Nacional de Preus per al Conill) la cotització va assolir els 2,05 euros per quilo, xifra que va fer que la mitjana entre les dos taules de preus sigui de 2,13 €/kilo, 42 cèntims d’euro més que la primera setmana del gener d’aquest any i 23 cèntims d’euro més que fa un any.

El sector lamenta que al tancament d’explotacions s’uneix la falta d’incorporació de joves

Amb aquestes cotitzacions i amb uns costos mitjans de producció d’1,80 euros per quilo, segons indiquen dades del ministeri d’Agricultura, podria fer pensar en una forta recuperació del sector, encara que per al sector productor no és suficient. Tant la responsable del sector cunícula de JARC-COAG, Rosa Centellas, com per al d’Unió de Pagesos (UP), Josep Guasch, l’alça dels preus és a causa de dos raons fonamentals: la calor inusual d’aquest estiu, que n’ha minvat la producció, i una important escalada de tancament de granges arran de la greu crisi que ha arrossegat el sector durant els últims anys. Segons Centellas, actualment no hi ha prou oferta i cada vegada tanquen més granges que no han pogut suportar els baixos preus dels últims anys, mentre que el PVP (preu de venda al públic) no puja com hauria d’augmentar. Al seu parer, l’increment d’aquest PVP s’ha aconseguit gràcies a la negociació amb algunes grans distribuïdores, “però és una cosa que no es podrà aconseguir que augmenti gaire més”.

A tot plegat, Guasch afegeix que a pesar de l’alça de les actuals cotitzacions, el sector ha quedat molt “tocat” per la crisi de preus. “Farien falta de cinc a deu anys de preus bons perquè el sector aconsegueixi recuperar-se”, adverteix, ja que el preu de la pell de conill ja no ajuda a suportar la caiguda de preus d’aquests últims anys.

Tanmateix, creu que el problema és que han tancat moltes explotacions i no existeix una incorporació de joves efectiva perquè aquests no veuen un futur clar del sector cunícola, fet que provoca que d’aquí a uns anys tancaran més granges per la mateixa jubilació dels productors.

tracking