SEGRE

UE HERBICIDES

L'Eurocambra vol prohibir el glifosat a finals del 2022

Investigadors alerten que produeix càncer, encara que diverses agències ho neguen || García Tejerina en defensa la utilització

Imatge d’un ple del Parlament Europeu a Brussel·les.

Imatge d’un ple del Parlament Europeu a Brussel·les.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Parlament Europeu va reclamar ahir una prohibició completa del polèmic herbicida glifosat al bloc comunitari des de finals del 2022 i restriccions “immediates” per a l’ús d’aquesta substància química. Aquesta resolució no legislativa es va adoptar amb 355 vots a favor, 204 en contra i 111 abstencions. Així, l’Eurocambra va advocar per elaborar plans de retirada gradual del glifosat, començant per una prohibició completa per a l’ús en llars i per a activitats agrícoles quan existeixin alternatives biològiques per al control de males herbes. Segons l’opinió dels eurodiputats, el glifosat s’hauria de prohibir completament a la Unió a partir del 15 de desembre del 2022.

El vot de l’Eurocambra va arribar un dia abans que els països de la Unió Europea debatin i possiblement votin la proposta de l’Executiu comunitari, que planteja renovar la llicència del glifosat durant deu anys més, fins al 2027. Espanya sempre s’ha mostrat favorable a renovar el permís. Tant l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) com l’Agència Europea de Productes Químics (ECHA) van descartar que el glifosat causi càncer en éssers humans. En canvi, l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer (IARC) creu que el glifosat és “probablement cancerigen per a humans”.

Per la seua part, la ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, va fer una crida a les organitzacions i cooperatives agràries perquè “moguin els seus governs perquè el glifosat continuï estant en l’agricultura”. Així mateix, investigadors de la Universitat de Califòrnia a San Diego van trobar que l’exposició humana al glifosat va augmentar aproximadament en un 500 per cent en vint-i-tres anys.

Impuls a l’ús de fertilitzants orgànics a la UE El ple del Parlament Europeu va donar ahir el seu vistiplau a la nova normativa europea que busca impulsar l’ús de nous fertilitzants produïts a partir de materials orgànics o reciclats davant dels convencionals, que acostumen a ser contaminants i consumeixen una gran quantitat d’energia.

tracking