SEGRE

SECTORS COTITZACIONS

Fort augment de la cotització dels ous davant la falta d’oferta

Una situació que beneficia el sector, que arrossega anys de crisi de preus || Els productors, beneficiats per l’escassetat a Europa per la crisi del fipronil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els productors d’ous de Catalunya observen amb alleujament setmana a setmana l’augment de la cotització de l’ou amb preus no vistos en cinc anys, i se supera a poc a poc una greu crisi de preus que arrossegava el sector.

Així, els preus, segons mides, han augmentat només en una setmana entre tres i cinc cèntims d’euro a la llotja de Bellpuig. La dotzena d’ous de menys de 53 grams (S) ha assolit aquesta setmana una cotització d’un euro, mentre que en el que és més gran de 73 grams (XL), el preu arriba als 1,55 euros. Si ens remuntem a fa un any, les diferències augmenten fins als 55 cèntims i només s’observen preus similars l’octubre de l’any 2012.

El cap sectorial d’avicultura de JARC-COAG, Josep Escoda, va explicar que aquesta bonança dels preus arriba després de molts anys de preus baixíssims que han anat provocant el constant tancament de granges a tot Catalunya, la qual cosa ha provocat l’augment de les cotitzacions per falta d’oferta.

Va explicar que al productor li costa de mitjana entre 80 i 85 cèntims produir una dotzena d’ous. S’hi ha de sumar la logística i l’empaquetament dels ous que, segons la qualitat, pot vorejar l’euro de cost de producció final.

A la situació concreta de les explotacions catalanes s’ha sumat el tancament de granges i el sacrifici de milions d’aus a vint-i-quatre països de la Unió Europea (UE), com Holanda o França, per culpa de l’escàndol del mes de juliol dels ous contaminats amb fipronil, que ha provocat una greu escassetat de matèria primera a nivell de tota la Unió Europea.

El fipronil és un plaguicida químic que s’utilitza en l’agricultura i està autoritzat per combatre tot tipus insectes, però està prohibit en animals que hagin d’entrar a la cadena alimentària per al consum humà quan dóna lloc a residus perillosos per a la salut si el seu consum és elevat.

Segons el responsable de JARC-COAG, després d’aquesta crisi les granges s’afanyaran a reposar els animals sacrificats, una situació que encara provocarà preus alts durant uns quants mesos, ja que el cicle de maduresa de les gallines ponedores es troba entre els cinc i sis mesos.

A més, a aquesta situació d’ajustament en l’oferta dels ous s’hi suma el fet que en els mesos de tardor es produeix històricament un repunt de les cotitzacions, davant de l’increment de la demanda d’ous per part de les indústries del dolç de cara a la campanya de Nadal.

tracking