SEGRE

EMPRESES AGRICULTURA

Láctea de Altoaragón manté l'aposta per comercialitzar Copirineo

Dotze productors catalans, set de Lleida, envasen 50.000 litres de llet per a la societat de Binèfar || Vendre llet envasada costa el mateix que vendre-la a granel

Imatge de les antigues instal·lacions de Copirineo.

Imatge de les antigues instal·lacions de Copirineo.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fa tres anys que Copirineo està en mans de la Sociedad Cooperativa Láctea del Altoaragón i, durant aquest temps, la cooperativa de Binèfar manté la marca de la Pobla de Segur al mercat de la llet envasada produint 50.000 litres setmanals.

El seu president, Juan Antoni Rami, va explicar a SEGRE que actualment dotze productors catalans fan arribar la seua llet a la firma de Binèfar per envasar Copirineo, tres dels quals s’hi van afegir en els últims dos anys. Set dels productors són lleidatans i es troben a Tremp, Salàs de Pallars, Conques, Sort, Llussà, Almacelles i Vallfogona de Balaguer, mentre que quatre més produeixen a Barcelona i un a Girona.

Malgrat que la cooperativa de Binèfar es dedica principalment a vendre llet crua i produeix 150.000 litres diaris, Rami va explicar que la llet envasada és “una via d’escapament”, encara que va reconèixer que l’adquisició de Copirineo no els ha suposat un benefici ja que vendre llet envasada costa el mateix preu que vendre-la a granel. Quan la cooperativa aragonesa va adquirir la marca lleidatana, Rami va considerar que l’envasament, malgrat no ser significatiu, reforçava la seua aposta per oferir una llet de qualitat i de proximitat perquè “el ramader pogués viure”.

La venda de la llet envasada ha augmentat a Aragó “per proximitat amb la cooperativa”, va explicar Rami. La venda a Catalunya va a la baixa, encara manté la venda a Plusfresc, però perquè no “ens impliquem a vendre en aquest territori”, va detallar. Tanmateix, Rami va confessar que la cooperativa hauria d’obrir-se al mercat lacti català. Amb Copirineo també produeixen formatges, encara que els seus clients són negocis petits aragonesos.

La crisi i el posterior tancament de la Cooperativa Agrària i Ramadera del Pirineu SCCL (Copirineo) va deixar en situació crítica els pocs socis –no arribaven a la desena– de la làctia de la Pobla de Segur que van mantenir les seues aportacions de llet fins a poques setmanes abans d’anunciar-se el final de l’activitat de Copirineo fa més de tres anys, ja que davant d’aquest escenari, aquests ramaders es van veure pràcticament abocats al tancament.

Tanmateix, per a alguns d’aquests antics socis de Copirineo, l’oferiment per part de la Sociedad Cooperativa del Altoaragón per mantenir les recollides de llet i fer-se càrrec de l’envasament va fer possible que l’activitat ramadera es mantingués. “Si no haguessin aparegut, ens hauríem quedat penjats”, va assegurar llavors un d’aquests exsocis.

tracking