SEGRE

SECTORS AVICULTURA

El preu dels ous per a la indústria es dispara fins un 70 per cent

Des de fa tres mesos, quan va esclatar la crisi europea del fipronil || Els productors catalans, els grans beneficiats, després d’anys de crisi de preus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu dels ous en origen destinats a la indústria alimentària s’han disparat fins un 70 per cent en els últims tres mesos, segons va assegurar ahir la directora de la Federació Avícola Catalana (FAC), Anna Toda, que va dir que aquest increment es deu a l’alerta que hi va haver aquest estiu a Europa pels ous contaminats amb fipronil, de la qual Espanya va quedar exclosa.

Segons Toda, aquest fet va provocar que moltes granges europees haguessin de tancar temporalment, fet que va provocar un important dèficit d’ous, sobretot els mesos just abans de Nadal, que és quan la indústria es proveeix més d’aquest producte per elaborar els dolços. Tanmateix, segons ella, el consumidor final “a penes notarà l’increment” perquè “les grans superfícies no són partidàries d’apujar el preu i els detallistes no volen perdre clients”.

En els últims tres mesos el preu dels ous en origen pel mercat alimentari s’ha anat incrementat un 70% “o fins i tot més”, segons Toda. Així, la cotització dels ous a la llotja de Bellpuig varia des dels 1,02 euros la dotzena de menys de 53 grams (S) fins als 1,58 euros per als més de 73 grams (XL), amb uns augments del preu respecte a la setmana passada d’entre 2 i 3 cèntims d’euros per dotzena.

La directora de la FAC va manifestar que es tracta d’una situació “conjuntural” i, per tant, “quan les granges europees tancades puguin reobrir i reposar els animals sacrificats i la indústria ja no requereixi tants ous amb motiu de les festes de Nadal, la demanda i els preus s’aniran estabilitzant.

D’altra banda, i com ja va publicar SEGRE, la producció catalana d’ous, sector que arrossegava una important crisi de preus que ha provocat una forta reestructuració i fins i tot el tancament de granges, s’han beneficiat d’aquesta situació a l’experimentar un repunt de la demanda de l’exterior.

Segons les últimes dades, a Catalunya hi ha 279 granges amb quatre milions de gallines ponedores que produeixen anualment 94,7 milions de dotzenes d’ous, dels quals un 15 per cent tenen com a destinació l’exportació.

tracking