SEGRE

AGRICULTURA CAMPANYA

La fruita de pinyol de Lleida recupera espai a Mercabarna en un any de crisi profunda

El mercat barceloní ha incrementat més d’un 50% les seues compres de préssecs i nectarines a la província en dos anys || A preus mitjans que han oscil·lat entre els 92 cèntims i 1,20 euros el quilo

Temporers en la campanya de recollida de préssecs.

Temporers en la campanya de recollida de préssecs.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les empreses fructícoles de Lleida han incrementat les seues vendes de fruita de pinyol a Mercabarna en els últims anys, coincidint precisament amb unes campanyes pèssimes en resultats pels baixos preus, entre altres coses afectats per la desaparició del mercat rus. En concret, les firmes de la província han venut aquest any al mercat barceloní 11,419 milions de quilos de préssecs i nectarines. Aquesta xifra representa un increment del 13,36% respecte a l’any passat, però arriba al 50,82% si la comparació es fa amb l’exercici del 2015.

En els últims anys s’havia apreciat un descens de vendes de les fructícoles lleidatanes a Mercabarna, que s’havien bolcat en mercats exteriors, on any rere any havien anat guanyant quota de mercat.

Tancades les fronteres a Rússia i Bielorússia, les empreses estan obligades a buscar altres mercats

Tanmateix, el tancament de fronteres de Rússia, primer, i de Bielorússia, després, ha obligat les empreses a buscar sortides al seu producte. Precisament, aquest marc es pot explicar l’interès per buscar negoci i assortir Mercabarna.

Si ha crescut en volum, no ho ha fet en preus. Aquest estiu, els preus mitjans registrats a Mercabarna han oscil·lat entre els tot just 92 cèntims d’euro en el cas del préssec roig de polpa blanca i els 1,20 euros per quilo en els quals s’ha valorat el préssec groc.

S’ha de tenir en compte que en el cas de Mercabarna estem parlant de fruita ja confeccionada i envasada en diferents formats, de forma que, descomptant les despeses, aquestes xifres es tradueixen en números vermells quan es traslladen als comptes de resultats dels agricultors.

A més, la província ha venut aquest estiu a Mercabarna altres fruites de pinyol. En concret han sigut 715.544 quilos d’albercocs, 292.126 de cireres i, finalment, 232.285 quilos més de prunes. Són produccions a l’alça a Ponent.

Com va publicar SEGRE, el 90% corresponen a la província de Lleida, amb uns números rojos d’uns 56 milions. Els productors de fruita de pinyol han perdut aquest any, de mitjana, uns 15 cèntims d’euro per quilo produït.

Davant del context de “saturació del mercat”, des de la patronal de la fruita catalana reclamen un pla d’arrancades de préssec i nectarina. Consideren que en el conjunt de l’Estat hauria d’arrancar unes 12.000 hectàrees d’aquests cultius, un quinze per cent de la superfície estatal.

D’altra banda, creuen que s’hauria de subvencionar amb una ajuda de 4.500 euros per hectàrea els agricultors que decideixin arrancar i no tornar a plantar préssec i nectarina.

El sector arrossega pèrdues de 56 milions a la província aquest any Afrucat estima en uns 60 milions d’euros les pèrdues registrades en préssec i nectarina a Catalunya aquesta campanya, marcada pels baixos preus i per una situació de “col·lapse comercial” per un excés d’oferta.

tracking