SEGRE

RAMADERIA BALANÇ

Lleida augmenta la cabanya de vaques lleteres tot i els baixos preus

L’últim any ha pujat en un miler d’animals i se supera el nombre previ al final de les quotes || Els ingressos per al ramader, en 31,7 cèntims per litre

Imatge d’arxiu d’una explotació de vaques lleteres a la província de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una explotació de vaques lleteres a la província de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els ramaders de Lleida han incrementat el nombre de vaques lleteres a les seues explotacions, malgrat que els preus de la llet continuen situant-se en cotes baixes per als productors. En concret, l’últim any l’augment ha estat d’un miler d’animals i la cabanya total a les comarques de Ponent s’ha situat en 25.762 vaques lleteres, segons dades del ministeri d’Agricultura referides al mes de maig passat.

Amb la desaparició a la Unió Europea de les quotes lleteres, que establien la producció màxima per països i que després es traslladava als ramaders, l’excés de producte al mercat es va traduir en una important baixada dels preus en origen. Els ramaders lleidatans es queixaven que altres països enviaven a Catalunya i el conjunt de l’Estat els seus excedents de producció i enfonsaven el mercat local.

Els baixos costos dels cereals s’han traduït en una estabilitat quant a alimentació animal

De fet, quan van desaparèixer oficialment les quotes, Lleida comptava amb una cabanya de vaques lleteres de 25.038 caps de bestiar, però un any més tard, després de l’impacte en el compte de resultats dels vaivens del mercat, es va reduir fins a les 24.733, una mica més d’un 1,2 per cent.

Tanmateix, un any després, Lleida ha tornat a apostar per l’increment de caps de bestiar a les granges i fins i tot ha superat les xifres prèvies al moment que Brussel·les va deixar de marcar límits de producció.

A favor dels ramaders ha jugat el fet que els baixos costos dels cereals, una mala notícia per als agricultors, s’ha traduït en l’estabilitat o fins i tot l’abaratiment de l’alimentació en els últims dos anys. Malgrat això, els productors consideren clarament insuficients els preus que perceben per la llet i més tenint els estàndards de qualitat que ofereixen.

Segons les darreres dades oficials fetes públiques pel Fons Espanyol de Garantia Agrària (Fega), organisme que depèn del ministeri d’Agricultura, els preus per litre de llet a Catalunya es van situar en els 31,7 cèntims d’euro, una xifra que es troba per sota de la mitjana estatal, que va arribar als 32,3 cèntims d’euro. Mentre que a Catalunya els preus baixen respecte als 32,9 cèntims d’euro per litre del mes d’agost, a Espanya pugen davant dels 31,6 cèntims d’euro.

Amb tot, Lleida té en l’actualitat una de cada tres vaques lleteres de Catalunya, que compta amb una cabanya de 76.057 animals. El pes del sector lleidatà per nombre de caps de bestiar en el conjunt de l’Estat és de poc més del tres per cent.

tracking