SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

El sector de la fruita apressa Madrid a prendre mesures de finançament

Reclama engegar immediatament instruments de suport a curt i mitjà termini || Inclosos els de caràcter fiscal, a banda d’elaborar plans de reestructuració

Imatge de la jornada de debat i treball celebrada ahir al ministeri d’Agricultura.

Imatge de la jornada de debat i treball celebrada ahir al ministeri d’Agricultura.MAPAMA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector de la fruita dolça apressar a prendre mesures el ministeri d’Agricultura a curt i mitjà termini davant de la crisi que travessa, mentre se n’analitzen d’altres amb un horitzó més llunyà i de caràcter estructural. Així es va posar de manifest en la nova reunió celebrada ahir a Madrid en la qual les organitzacions agràries van deixar clar que són necessàries mesures immediatament, en especial en el cas del finançament. El responsable de la fruita de JARC-COAG, David Borda, va afirmar que entre el 70 i el 80% de les peticions d’avals a la Societat Anònima Estatal de Caució Agrària (Saeca) s’han denegat. El líder d’Asaja a Lleida, Pere Roqué, també es va queixar de l’actuació de la Saeca i va afirmar que, després de quatre mesos de contactes, el ministeri que dirigeix Isabel García Tejerina hauria de prendre com més aviat millor les primeres mesures.

Altres de les mesures que es reclamen van lligades a la possibilitat d’articular crèdits tous i amb períodes de carència, reduccions o exempcions de les quotes de la Seguretat Social i fins i tot de l’IBI. Són algunes de les exigències que COAG va remetre al ministeri abans de la celebració de la jornada d’ahir com a línies roges a atendre o per contra estaven disposats a no acudir a l’acte.

Acusen la societat estatal Saeca de rebutjar la majoria d’avals que demana el sector fructícola

Paral·lelament, les organitzacions agràries també considera necessari prendre un altre tipus de decisions per intentar posar fi a la crisi del sector de la fruita, en especial la de pinyol, que ha passat de ser conjuntural a estructural. En aquest punt s’insisteix que l’oferta ha d’estar adaptada a la demanda dels consumidors. Per això, el sector insisteix que un instrument clau seria un nou pla d’arrancada i reconversió varietal que comptés amb el suport econòmic de les administracions. Canviar de conrear una fruita a una altra o de varietat significa no només la inversió, sinó haver d’afrontar diversos anys sense collita, sinònim de no disposar d’ingressos durant diverses campanyes.

De moment, en les reunions fetes en els últims quatre mesos s’han analitzat calendaris de producció de fruita a tot l’Estat i potencials productius, entre altres aspectes, per fer una radiografia d’oferta i demanda.

Segons un informe elaborat per Afrucat i tal com va publicar SEGRE, el sector català ha perdut aquest estiu uns 60 milions d’euros per la crisi de preus de la fruita de pinyol. D’aquests, el 90 per cent, uns 54 milions, corresponen a Lleida.

tracking