SEGRE

AGRICULTURA OLI I FRUITA

Només el 20% de la superfície de la DO Garrigues té assegurada l'aigua

Demana que es pugui incrementar el nombre d’oliveres amb reg de suport per poder créixer en vendes || Enguany la producció d’oli augmentarà més d’un 30%

La DO les Garrigues va presentar ahir l’oli nou en un acte públic a la Diputació.

La DO les Garrigues va presentar ahir l’oli nou en un acte públic a la Diputació.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Denominació d’Origen les Garrigues amb prou feines compta amb un 20% de la seua superfície amb sistemes de reg que asseguren l’aigua a les finques i, amb això, l’estabilitat de la producció. Aquest és el càlcul del president de la DO, Enric Dalmau, que va remarcar que és necessari que les explotacions puguin comptar amb reg de suport, encara que va recordar que “una part mai podrà arribar a beneficiar-se del canal Segarra-Garrigues, al trobar-se per sobre de cota”. Dalmau va destacar que “tenim demanda d’oli d’oliva però no sabem si la podrem cobrir” per les dents de serra que es registren en la producció derivades, fonamentalment, de si hi ha hagut a la zona prou pluges o no. Aquest any la Denominació d’Origen calcula que la seua producció assolirà els 4 milions de quilos, xifra que representa un increment per sobre del 30% sobre els tot just tres milions de l’any passat. Una producció normal de la DO podria oscil·lar entre els 5 i els 6 milions, encara que dècades enrere s’havia arribat a volums rècord de 9 i fins i tot 10 milions. Dalmau va insistir que “necessitem el reg per assegurar el nostre futur i assegurar les collites. Parlem d’un reg sostenible, que amb mínima quantitat d’aigua s’aconsegueixen produccions acceptables. Amb pocs recursos aconseguim molt”.

Dalmau va fer aquestes declaracions poc abans que el president de la Diputació, Joan Reñé, inaugurés la presentació de l’oli nou de la DO Garrigues. Reñé va remarcar que es tracta d’un producte de proximitat i d’altíssima qualitat.

El doctor Eduard Escrich, director del Grup Multidisciplinari per a l’Estudi del Càncer de Mama i que fa 33 anys que treballa en la investigació contra aquest tipus de tumors, va destacar les característiques de l’oli d’oliva verge extra. Aquest grup ha pogut demostrar que el consum d’aquest tipus d’oli dins d’una dieta equilibrada i d’un estil de vida saludable podria tenir un important paper protector. La recomanació és la ingesta d’uns 50 mil·lilitres (4 o 5 cullerades) diàries, en cru o cuinat, sempre d’alta qualitat (verge extra) i durant tota la vida.

Els pagesos tributen 2.500 € de més per la fruita a l’any, diu JARC

JARC-COAG calcula que els fructicultors acollits al sistema de mòduls per tributar a Hisenda han tingut un perjudici fiscal superior als 25.000 euros cada un en l’úlitma dècada, uns 2.500 euros anuals. Així ho va afirmar ahir l’organització agrària després que dijous es publiqués l’Ordre del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública 1159/2017, per la qual es desenvolupa per a l’any 2018 el mètode d’estimació objectiva de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i el règim especial simplificat de l’Impost sobre el Valor Afegit.

JARC-COAG ha presentat al·legacions al ministeri d’Hisenda durant tot aquest temps, “incloent-hi l’any 2014 un estudi de les rendes d’explotacions mitjanes de diferents varietats de fruita dolça, que mostra clarament que cal aplicar una rebaixa estructural del mòdul de l’IRPF actual, passant de 0,37 a 0,11”. Considera que ha ofert prou informació a Hisenda per demostrar que el valor que actualment s’aplica no correspon a la realitat de les explotacions fructícoles catalanes, al considerar que un productor obté una renda de 37 euros, abans d’amortitzacions, per cada 100 euros d’ingressos. Afirma que el fisc està fent pagar als productors per uns beneficis que no han obtingut i vol buscar el suport dels partits polítics per canviar aquesta situació.

D’altra banda, Unió de Pagesos va reclamar ahir al ministeri d’Agricultura que demani a la Comissió Europea ajuts directes per als professionals agraris amb l’objectiu de pal·liar les pèrdues extraordinàries de la fruita a les quatre últimes campanyes que ha comportat la crisi de preus del sector. El sindicat va reiterar aquesta proposta en una reunió mantinguda a Madrid amb els representants de la direcció general de Produccions i Mercats Agraris del ministeri.

tracking