SEGRE

AGRICULTURA XIFRES

El sector vitivinícola de Lleida ven per valor de 72,2 milions el 2017

Treuen al mercat 7,9 milions de botelles amb un preu mitjà d’entre 7 i 30 euros per unitat || El 28% del raïm es destina a producció de marca pròpia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les empreses lleidatanes del sector vitivinícola van facturar el 2017 un total de 72,2 milions d’euros, segons un estudi impulsat per GLOBALleida i cofinançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya. A més, aquesta investigació va indicar que el volum de negoci d’aquestes companyies ha augmentat “moderadament” en els últims cinc anys.

D’altra banda, la cinquantena de firmes de la demarcació van treure al mercat 7,9 milions de botelles, el preu mitjà de les quals va oscil·lar entre els 7 i els 30 euros.

Així mateix, el 71,9% del raïm collit es va destinar a l’elaboració de cava, mentre que la resta es va dedicar a elaborar vi. En aquest sentit, el total de la producció lleidatana de raïm va ascendir el 2017 a 30,2 milions de quilos.

No obstant, únicament el 28% es va destinar a l’elaboració de productes de marca pròpia. El 70%, és a dir, uns 21 milions de quilos, es van transformar en vi primari, que després va ser venut a altres productors. La resta, un 2%, es va comercialitzar sense transformar.

Els 38 cellers que integren la denominació d’origen Costers del Segre van aglutinar la producció de 5,5 milions de botelles, la qual cosa representa un 69,6% del total de la demarcació. A més, aquesta indicació protegida va sumar, la campanya passada, 4.081 hectàrees de vinya i 525 viticultors. Així doncs, es van incrementar les terres productives respecte de la temporada anterior, la 2015-2016, en un 1,08%.

Per la seua part, la secretària tècnica d’Enoturisme de la Ruta del Vi, Annel Vázquez, va insistir que “treballar les emocions” és clau per fomentar el turisme del vi a la demarcació i aconseguir la fidelització dels visitants. Igualment, va proposar dissenyar packs de rutes enoturístiques per comarques.

Fixar un relat conjunt per fomentar l’enoturisme El sector vitivinícola de les comarques de Lleida s’ha fixat com a meta millorar la competitivitat i aprofundir en el reconeixement del seu producte. Per això, les línies d’actuació prioritàries que s’han fixat són millorar l’ecosistema turístic, incrementar el consum de vins de Lleida a la demarcació, crear i comunicar un relat conjunt del sector, així com augmentar la presència a Barcelona i revaloritzar el posicionament dels caldos lleidatans al mercat. En aquest sentit, Oriol Oró, conseller delegat de GLOBALleida, va subratllar que el vi és “un producte que es ven per sensacions i per emocions, vinculades a una terra”. Per això, va indicar la necessitat de “reforçar” el relat comú dels productors lleidatans i més encara en un sector vitivinícola “molt heterogeni”, com va reconèixer el responsable de projectes sectorials i territorials de GLOBALleida, Josep Maria Barrufet. Així, Barrufet va apuntar a la importància de definir “què són els vins de Lleida” per treballar tots en la mateixa direcció.

Tasques de la verema en una finca de Lleida.

El sector vitivinícola de Lleida frega els 8 milions de botelles i factura 72,2 milions d'eurosItmar Fabregat

tracking