SEGRE

LABORAL SINDICATS

Denuncien l'existència d'un miler d'empleats de falses cooperatives

En empreses càrnies de Lleida, sense dret a reclamacions, jornades de 14 hores i baixos sous || El sindicat exigeix l’equiparació amb els treballadors del sector

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El secretari general FITAG-UGT de Lleida, Antonio Rodríguez, va xifrar ahir en prop d’un miler el nombre de treballadors del sector carni a la província que treballen per a indústries a través de cooperatives que el sindicat qualifica de “falses”, malgrat estar vigent la reforma de la llei de cooperatives. Segons el dirigent sindical, els treballadors de les cooperatives treballen jornades d’entre 10 i 14 hores sense parar, no gaudeixen dels drets que els corresponen, no tenen dret a fer cap tipus de reclamació i tenen sous molt inferiors al que marca la llei. Va denunciar que no s’aplica la llei de Cooperatives, potser per la situació política actual, però “nosaltres com a sindicats hem d’actuar”.

La secretària del sector d’Alimentació, Begudes i Tabac d’UGT FICA Catalunya, Alicia Buil, va denunciar que algunes cooperatives càrnies no compleixen el que marca la reforma de la llei de Cooperatives, com per exemple pel que fa a matèria de salaris, que obliga que els socis cooperativistes cobrin com a mínim el que marca el conveni d’indústries càrnies, la qual cosa representa un augment de costos de cara a aquestes cooperatives.

Va assegurar que els mateixos treballadors desconeixen els seus drets com a socis cooperativistes. Va dir que aquests treballadors solen ser immigrants, que ni tan sols coneixen l’idioma, que entenen que estan firmant un contracte de treball quan en realitat firmen una cosa que no els permet tenir drets que sí que té un treballador de plantilla, com ara vacances pagades o percebre la baixa en cas que es facin mal.

La ministra va destacar que si el 2011 s’havien realitzat 1.200 actuacions, només durant l’any passat es van portar a terme 7.500 inspeccions.

Ocupació assegura que el 2017 es van fer 7.500 inspeccions La ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, també es va referir dijous al Congrés dels Diputats sobre el frau dels “falsos autònoms” no donats d’alta en el Règim General de la Seguretat Social, assenyalant que a les diferents campanyes d’inspecció “en determinats sectors” han permès aflorar 6.785 llocs de treball irregulars des de l’any 2012 després de realitzar en aquests sis anys 17.483 actuacions.

Un moment de l’assemblea informativa amb representants del sector carni celebrada ahir per UGT.

Un moment de l’assemblea informativa amb representants del sector carni celebrada ahir per UGT.ÓSCAR MIRÓN

tracking