SEGRE

POLÍTICA AGRÀRIA

Brussel·les defensa que la futura PAC no renacionalitzarà competències

Davant de la por de països com Espanya, que adverteixen que trencaria el mercat únic || El camp de Lleida rep anualment més de 160 milions de la Unió Europea

La ministra espanyola d’Agricultura conversa amb el seu homòleg hongarès, ahir a Brussel·les.

La ministra espanyola d’Agricultura conversa amb el seu homòleg hongarès, ahir a Brussel·les.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comissari d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan, va assegurar ahir que el document de la Comissió Europea sobre el futur de la Política Agrària Comuna (PAC) mes enllà del 2020 no comporta una “renacionalització” d’aquesta i més distorsions al mercat, alhora que va garantir que els objectius continuaran sent comuns. Ho va dir unes hores més tard de la reunió dels ministres comunitaris del ram i després que l’espanyola Isabel García Tejerina demanés “certesa” que no hi haurà una “renacionalització” de la PAC, ja que tindria conseqüències al mercat únic.

“Subratllo que proposem subsidiarietat en la implementació, no en el disseny de polítiques per part dels estats membres. Mantenim la naturalesa comuna fonamental de la PAC i la integritat del mercat únic, i assegurem la igualtat de condicions a la UE”, va explicar el comissari irlandès posteriorment a la reunió de ministres d’Agricultura de la Unió Europea. Brussel·les preveu presentar la seua proposta legislativa previsiblement al juny. Hogan va insistir que els objectius de la PAC continuaran sent comuns, que es protegirà el funcionament del mercat únic i que s’eliminaran “en la mesura que sigui possible” i no s’enfortiran distorsions sobre la competència.

La proposta legislativa s’haurà d’endarrerir fins al juny, per conèixer abans el pressupost de la UE

Els Vint-i-vuit van debatre durant la trobada l’enfocament de l’Executiu comunitari per a la PAC després del 2020, que planteja la possibilitat de donar més responsabilitat als estats membres mitjançant l’elaboració de plans nacionals que s’hauran d’aprovar en l’àmbit europeu. El comissari va dir que encara no es pot debatre sobre qüestions financeres de la futura PAC perquè aquest assumpte depèn d’una altra proposta sobre el pressupost plurianual de la UE per al període 2021-2027, que arribarà al maig.

La ministra havia estat taxativa al matí contra qualsevol intent de renacionalitzar la PAC perquè “hem de mantenir uns nexes d’unió, uns mínims comuns que preservin aquest mercat únic, que tots els estats de la Unió es comprometin amb les mateixes exigències, amb els mateixos estàndards, perquè tots responem al conjunt de la societat europea”. La província de Lleida va rebre el 2016 un total de 162,991 milions d’euros de fons agraris de la Unió Europea, xifra que representa un retrocés del 8,32 per cent respecte a l’exercici del 2015, segons dades del FEGA.

tracking