SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

Canviar la dieta de la cabanya porcina redueix vora un 50% la generació de purins

Segons un informe del Govern al cap de 4 anys d’estudi, que aconsella menys proteïna i aigua per rebaixar la contaminació per nitrats || El sector diu que el resultat és encara més gran i que ja ho apliquen

La planta d’assecatge de purins de Miralcamp, en funcionament des del 2016.

La planta d’assecatge de purins de Miralcamp, en funcionament des del 2016.XAVIER FARRENY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Millorar l’alimentació dels porcs i canviar els abeuradors de les granges per altres que dosifiquin millor l’aigua que se’ls proporciona redueix fins a un 50% la quantitat de purins que es generen a les explotacions. Aquesta és una de les conclusions del projecte Life+ Futur Agrari, que es van presentar ahir, després d’una investigació de quatre anys sobre la manera de reduir els nivells de nitrogen al subsòl i els aqüífers a les zones de Catalunya amb més concentració ramadera. No obstant, segons els sindicats agraris, aquesta reducció als purins generats és més gran i passaria dels 2,15 metres cúbics per plaça a l’any als 0,5 o 0,7 amb aquestes mesures, en xifres de Jarc. El sindicat va demanar també que l’informe inclogui analítiques dels purins i del terreny agrari per saber quina quantitat s’ha d’aplicar com a fertilitzant sense que causi un excés de nitrats. Va remarcar que moltes mesures ja s’apliquen. El director general d’Agricultura, Carmel Mòdol, va explicar que els nous abeuradors permeten que l’animal estigui hidratat correctament i ajuden a reduir el consum d’aigua de les granges. Una altra de les mesures que es proposen és rebaixar el contingut proteic de la dieta dels porcs per disminuir la quantitat de nitrogen, fòsfor i metalls pesants dels purins. Mòdol va assegurar que també es treballa en una metodologia pionera a l’Estat per calcular amb precisió la quantitat de nitrogen excretada a cada granja, basada en una fórmula matemàtica que relaciona la dieta dels animals i la seua genètica, entre altres paràmetres.

Va apuntar que el departament d’Agricultura aposta pels tractaments de separació de sòlid i líquid de les dejeccions que es porten a terme a les explotacions, que permeten reduir la concentració de nitrats al líquid (per poder aplicar-lo al subsòl més fàcilment) i es pot valoritzar la part sòlida per crear adob.

Estudien una fórmula per calcular la càrrega de nitrogen que es pot produir a cada granja

Entre les mesures també es troba la implantació de cultius com el raigràs, colza farratgera i civada negra, que poden arribar a captar entre 50 i 150 quilos de nitrogen per any i hectàrea. A més, es poden utilitzar en les plantes de biogàs per al tractament dels purins.

D’altra banda, més de tres-centes persones van assistir al centre cultural Lo Casino d’Alcarràs a la XIV Jornada de Referència del Porcí, on es va parlar de bioseguretat, canvis normatius en la gestió dels purins i ús responsable d’antimacrobians en el porcí, entre altres temes.

tracking