SEGRE

MACROECONOMIA ANÀLISI

La Generalitat calcula que el PIB de l’agricultura va caure un 5,9% l’any passat

El deteriorament dels comptes del sector primari ha anat augmentant trimestre rere trimestre, amb un retrocés del 8,9% en l’últim || Destaca de forma especial la baixada de producció ramadera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Producte Interior Brut del sector agrari català, dominat en més d’un 40 per cent per les comarques de Lleida, va ser l’únic amb resultats en negatiu l’any passat, segons l’últim informe elaborat per la conselleria d’Economia. En concret, xifra la caiguda del PIB del camp en un 5,9 per cent. Es tracta d’una dada especialment negativa i que contrasta amb el creixement del 10,1% que atribueix l’informe per a l’exercici del 2016. A més, és especialment significatiu que les dades econòmiques del sector primari s’anessin deteriorant trimestre a trimestre al llarg del 2017. Si al primer la caiguda va ser de tot just tres dècimes, al segon l’ensorrament es va xifrar en un 5,5%. Al segon tram de l’any, les taxes de creixement negatives van ser d’un 8,5% entre els mesos de juliol i setembre i d’un 8,9% entre l’octubre i el desembre.

L’explicació del departament que dirigia Oriol Junqueras fins a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució apunta que la Producció Final Agrària es va reduir en un 3,3 per cent, mentre que els consums intermedis van baixar en menor mesura. A més a més, afegeix que “la producció ramadera és la que més disminueix a causa sobretot de la producció de porcí. La producció agrícola també és inferior el 2017. Destaquen la reducció dels cereals i la reducció de la fruita”.

S’ha de tenir en compte que malgrat la caiguda de la producció de porcí, els preus al llarg del 2017 van ser especialment bons, de manera que els resultats van mostrar beneficis milionaris. En el cas de la fruita, no obstant, l’increment de la collita va coincidir amb una nova campanya ruïnosa de preus al llarg de l’estiu i en aquest cas els resultats són milionaris, però en aquesta ocasió en números vermells, cosa que ha portat els pagesos a reclamar mesures urgents que estan negociant amb el ministeri d’Agricultura.

El futur de la PAC, una gran preocupació dels pagesosLes dades sobre l’evolució del PIB que ha publicat la conselleria d’Economia coincideixen amb l’última amenaça de retallades de fons agraris per part de la Comissió Europea. Al·ludeix a la necessitat de comptar amb pressupost per a altres polítiques, com la de defensa de fronteres, i assegura que hi haurà pagesos que podrien arribar a perdre fins a un 10% de les primes que reben. En el cas de Lleida, parlem d’una política que pot afectar gairebé 20.000 perceptors d’ajuts de la PAC, que l’any 2016 van aportar 163 milions d’euros al camp de la província.

tracking