SEGRE

EUROPA AGRICULTURA

Tejerina refusa les retallades a la PAC que proposa la UE

De fins al 30%, amb impacte per a uns 20.000 pagesos a Lleida || Espanya “vigilarà” que la reforma no distorsioni el mercat

Tejerina conversa amb el seu homòleg portuguès a Brussel·les.

Tejerina conversa amb el seu homòleg portuguès a Brussel·les.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, va assegurar ahir que “la situació de negociació” de la pròxima Política Agrària Comuna (PAC) “no és precisament senzilla”, però alhora va garantir que el Govern espanyol “abocarà la seua experiència negociadora” i la “seua vocació pel medi rural” per “defensar els interessos dels agricultors” i vetllarà perquè la reforma “en cap cas no distorsioni ni trenqui” el mercat únic europeu.

La ministra va remarcar que el pitjor dels escenaris plantejats dimecres passat per la Comissió Europa, que inclou una retallada dels fons de la PAC de fins un trenta per cent, no és acceptable per a Espanya i va explicar que la prioritat de l’Executiu en les negociacions “serà defensar que la Unió Europea avanci” i atengui noves prioritats però “sense oblidar” que la política agrària ha de comptar amb el “pressupost adequat”.

Els ministres d’Economia debaten el futur dels pagaments directes i també dels acoblats

A la pràctica, Brussel·les calcula que les retallades podrien provocar una reducció mitjana dels ingressos dels agricultors i ramaders del 10% en alguns països, unes primes que són claus per a prop de vint mil pagesos a la província de Lleida. En concret, el sector va rebre el 2016, 163 milions del Fons Europeu Agrícola de Garantia (Feaga) i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (Feader).

Aquell any van cobrar algun tipus d’ajuda un total de 19.936 beneficiaris, cosa que representa una mitjana de 8.176 euros per perceptor. Tanmateix, no arriben a tots els pagesos i, per exemple, els productors de porcí manquen d’ajuts directes, igual que els fructicultors.

Dins de la Comissió Europea hi ha veus discrepants a les retallades, Así, la comissària europea responsable de política regional, Corina Cretu,es partidària de mantenir les polítiques de cohesió i els ajuts agraris a totes les regions.

D’altra banda, els ministres d’Economia havien de discutir ahir com centrar els pagaments directes “cap a les explotacions que realment donen vida i que creen el teixit econòmic en el medi rural”, així com dels pagaments acoblats.

tracking