SEGRE

AGRICULTURA TRIBUNALS

Suport unànime del sector de la fruita a Fruits de Ponent per la demanda de danys a la CE

Organitzacions agràries i cooperatives aplaudeixen la determinació dels tres socis i confien en un veredicte positiu || La sentència podria donar-se a conèixer en un termini d’entre dos i sis mesos

Els representants de Fruits de Ponent i els seus advocats, al vestíbul del Tribunal General de la UE.

Els representants de Fruits de Ponent i els seus advocats, al vestíbul del Tribunal General de la UE.FRUITS DE PONENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Representants de les tres principals organitzacions agràries, UP, JARC i Asaja, i la Federació de Cooperatives de Catalunya (FCAC) han coincidit a aplaudir la determinació de tres socis de Fruits de Ponent al demandar la Comissió Europea per les pèrdues derivades tant pel que consideren “una mala gestió” de les mesures per pal·liar la crisi de preus de la fruita dolça a l’estiu del 2014 com per les conseqüències, també negatives, de les mesures imposades a Rússia per la crisi de Crimea i que van derivar en el veto rus a les importacions de préssec i nectarina procedents de la UE. Així, el president de la FCAC, Ramon Surroca, va felicitar “enormement” Fruits de Ponent i va assegurar que, després de la vista celebrada dimarts passat davant del Tribunal General de la UE, “una sentència favorable demostraria que la CE va adoptar una decisió geopolítica que va afectar tot un sector productor i que, a més, va tancar, en plena campanya, un mercat com el rus que ens havia costat molt d’obrir”.

De la mateixa manera es va expressar Francesc Pena, d’Unió de Pagesos, que va assenyalar que 80 milions de quilos de préssecs i nectarines es van quedar sense destinació i van saturar el mercat, i va recordar que la frontera russa continua tancada. Pena, així mateix, va recordar que les sentències del TG creen jurisprudència “per la qual cosa si és favorable se’n beneficiarà tot el sector”, a l’obligar les autoritats a articular unes mesures per fer front a aquest tipus de crisis “més eficaces i de forma més ràpida”. Per a David Borda, de JARC, “la crisi del 2014 va ser provocada per una crisi política que va pagar tot un sector” i va qualificar de “molt bona” la iniciativa de Fruits de Ponent contra la Comissió. Més explícit va ser Pere Roqué, d’Asaja-AEALL, per a qui “és una pena haver d’acudir als tribunals perquè es reconegui el mal que va fer la CE”. “Més de 7.000 camions de fruita no van poder sortir en direcció a Rússia per una decisió política”, va recordar, i va afegir que “tenim uns dirigents a la UE que no treballen per als qui haurien de treballar”. Roqué va mostrar total suport a Fruits de Ponent en la seua demanda i va recordar que, “l’any passat, vam patir una greu crisi de preus de pera i poma i Europa va tornar a mirar cap a un altre costat sense fer res”.

Recta final a un llarg procés iniciat a finals de l’any 2014La vista de dimarts passat davant dels tres jutges del Tribunal Genral de la Unió Europea és l’últim pas, previ a la sentència, d’un llarg camí iniciat a finals del 2014, quan els productors de fruita de pinyol van començar a quantificar les pèrdues d’una campanya desastrosa. Va ser llavors quan organitzacions agràries i de productors van estudiar la possibilitat de presentar una demanda contra la Comissió Europea. Afrucat va analitzar la situació, es va posar en contacte amb el despatx d’advocats Roca i Junyent i va convidar els productors afectats, tant de Catalunya com d’Aragó, a afegir-se a la demanda, ja que per garantir que fos admesa era necessari que “les empreses o pagesos demandants poguessin demostrar pèrdues”. Finalment, van ser tres socis de Fruits de Ponent els que s’hi van sumar per reclamar poc més de 312.400 euros.

tracking