SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

La SAT Edoa d'Almacelles ven les cireres a entre 70 i 100 euros el quilo

Enceta la campanya, en la qual preveu comercialitzar 60 tones d’aquesta fruita || El gruix es destina a l’exportació, on guanyen pes els Emirats Àrabs

Foto de les anomenades “cireres més cares de món” que es van començar a collir ahir.

Foto de les anomenades “cireres més cares de món” que es van començar a collir ahir.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

SAT Edoa d’Almacelles ha començat aquesta setmana la recollida i comercialització de les seues cireres cherries glamour, conegudes com “les més cares del món”, i que vendrà a entre 70 i 100 euros el quilo, segons els calibres.

D’aquesta manera, aquesta empresa lleidatana arranca la collita amb un mes d’antelació respecte a la campanya tradicional de cireres, molt abans que a l’extremenya vall del Jerte i de la resta de zones productores, d’aquí la seua elevada cotització als mercats, sobretot els internacionals. Segons va explicar el director comercial d’Edoa, Òscar Ortiz, aquest any preveuen assolir una producció lleugerament superior a les 60 tones gràcies als 60.000 metres quadrats de zona productiva als seus hivernacles d’Almacelles i de Bellver de Cinca. L’empresa va facturar l’any passat 1,5 milions d’euros.

Amb el seu caràcter de producte de màxima qualitat i d’elit, les cherries glamour no es poden comprar en qualsevol fruiteria o supermercat, sinó que es distribueixen en comerços especialitzats i fins i tot en botigues d’articles de regal. Bona part de la producció estarà destinada a l’exportació, sobretot a països europeus com el Regne Unit, França, Itàlia, Bèlgica, Holanda o Alemanya, però també a altres territoris com Àsia, amb Hong Kong, o del Pròxim Orient, amb els Emirats Àrabs Units, on anirà el primer carregament de la collita d’aquesta temporada, segons Ortiz. Precisament els asiàtics són mercats a l’alça per a aquestes cireres que en aquests moments són pràcticament les úniques disponibles al mercat mundial, d’aquí aquests preus tan elevats.

Aquestes cireres es conreen en hivernacles i precisament això les salva en bona mesura dels riscos meteorològics com els que afronten aquests dies les produccions fructícoles. Els pagesos temen que la caiguda en picat de les temperatures puguin fer malbé les floracions. A més, ahir es van registrar algunes tempestes de pedra en poblacions del Segrià, com el cas de Sucs, Ginemells i Almacelles, segons va afirmar ahir Asaja de Lleida.

UP critica les mesures davant la crisi de la fruita dolça Unió de Pagesos va criticar ahir el pla de mesures per a la millora del sector de la fruita dolça que va donar a conèixer la setmana passada el ministeri d’Agricultura al considerar-lo “insuficient” i no incloure cap solució contundent ni mesura extraordinària de gestió que contempla la Comissió Europea i que podria contribuir a millorar la situació del sector. En concret, assenyala que aquestes mesures no inclouen ni el pla d’arrancada finançada amb fons comunitaris ni un segon pla de reconversió varietal que podria finançar-se amb els Pressupostos Generals de l’Estat. D’altra banda, i respecte a les mesures destinades a reequilibrar el sector que depenen del ministeri, Unió d’Unions considera que és “contradictori” voler organitzacions de productors grans, que concentrin molta producció, i, alhora, deixar fora dels programes operatius les noves plantacions de préssec i nectarina.

Foto de les anomenades “cireres més cares de món” que es van començar a collir ahir.

Foto de les anomenades “cireres més cares de món” que es van començar a collir ahir.ÒSCAR MIRÓN

tracking