SEGRE

RAMADERIA COMERÇ

El Brexit i l'acord amb Mercosur, els grans reptes per al sector de boví de carn

La patronal Anafric adverteix que l’abandó del Regne Unit de la UE pot pressionar el mercat comunitari || Els països llatinoamericans reclamen a Brussel·les un contingent de 100.000 tones

Imatge d’arxiu d’una explotació de boví dirigida a la producció de carn.

Imatge d’arxiu d’una explotació de boví dirigida a la producció de carn.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Brexit i les negociacions per arribar a un acord comercial entre la Unió Europea i els països del Mercosur es plantegen com dos dels grans reptes a què s’enfronta el sector del boví de carn. Així ho ha assenyalat el Grup de Boví de l’associació empresarial càrnia Anafric després d’una reunió a la qual van assistir a Barcelona algunes de les principals comercialitzadores de canals, entre aquestes la firma oscenca Fribin.

El secretari general de la Unió Europea del Comerç de Bestiar i Assumptes Carnis (UECBV), Jean-Luc Mériaux, va afirmar sobre la sortida del Regne Unit de la UE que “hem d’evitar tant sí com no que hi hagi controls en frontera entre els dos territoris”. Un Brexit traumàtic, va dir, significaria que una bona part de les 250.000 tones que Irlanda ven al Regne Unit han de ser absorbides per la resta de països de la Unió.

Temen que es tradueixi en caigudes de preus de la carn per una sobreoferta al mercat interior

Segons els càlculs d’un Brexit dur, “les principals conseqüències al mercat inclouen un augment de l’autosuficiència de carn a la UE des del 102% (amb 28 estats membres) fins al 116% (UE-27). A més, hi haurà una caiguda de preus al productor que serà de -8,8% a curt termini i de -5,5% a llarg termini. El col·lapse del mercat de la carn de boví, que s’estima en una pèrdua de 2.400 milions d’euros, serà notori a tots els països de la Unió”. Tanmateix, confien que els negociadors puguin posar finalment solucions sobre la taula que busquin mitigar els efectes del Brexit.

Així mateix, Anafric recorda en aquest sentit que les negociacions amb Mercosur, iniciades el 1995, encara estan en procés i s’espera un acord polític per a l’abril. Però encara no s’ha arribat a una solució per a la carn de boví.

Aquest producte “és l’únic interès ofensiu que tenen en comú tots els estats membres del Mercosur, que demanen un contingent de més de 100.000 tones de carn de boví, mentre que els interessos ofensius de la Unió Europea estan en sectors com el motor, productes transformats, productes amb DOP o IGP (olis d’oliva, vins), productes lactis, serveis marítims i contractació pública”, segons assenyala Anafric.

Per tant, adverteix que totes dos situacions es presentaran de manera simultània i que significaran un gran superàvit de carn de boví, amb la consegüent baixada dels preus en origen, baixada de la producció i finalment podria succeir un gran abandó de l’activitat.

En relació amb els aspectes mediambientals que incumbeixen el sector boví, considera que “en un futur no gaire llunyà els operadors hauran de comunicar al consumidor l’impacte en termes d’emissió de CO2 dels seus productes, i més tard hi haurà gravàmens en funció de l’empremta de carboni”.

Benestar animal i medi ambient, altres preocupacions Un altre dels reptes a què s’enfronta el sector del boví de carn són les expectatives del conjunt de la societat en aspectes tan sensibles com el benestar dels animals, mediambientals i els estils de vida saludable, segons la patronal Anafric. En aquest sentit, “el sector haurà de ser conscient que ha d’intervenir en l’assumpte i invertir en projectes d’investigació i comunicació”, adverteix.

tracking