SEGRE

La UdL desenvolupa un sistema per reduir fitosanitaris en vinya, olivera, ametllers i cítrics

Es tracta de DOSA3D, que permet ajustar la dosi segons les característiques estructurals de la plantació

Aplicació de fitosanitaris en una finca de vinya.

La UdL desenvolupa un sistema per reduir fitosanitaris en vinya, olivera, ametllers i cítricsGRAP-UdL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la Universitat de Lleida (GRAP-UdL), en col·laboració amb el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura, ha desenvolupat un sistema per reduir l'ús de fitosanitaris sense perdre eficàcia en el tractament, no només en arbres fruiters, sinó també en vinyes, oliveres, ametllers i cítrics.

Es tracta del DOSA3D, desenvolupat en el marc del projecte AgVance del Pla Nacional R+D i resultat de l'ampliació del sistema DOSAFRUT, només per a fruiters, i que actualment, suposen una superfície de 306.000 hectàrees a Catalunya.

Segons explica la universitat lleidatana, les proves realitzades en l'etapa inicial a Fruits de Ponent, Sanui Fruits, Nufri, Codorníu, Soldebre, Cooperativa d’Exportadors de Cítrics d’Alcanar, Cítrics Terres de l’Ebre i Vivers Alcanar han demostrat que es poden aconseguir estalvis de producte fitosanitari que, en funció de la situació de partida, poden ser del 40%, sense comprometre l'eficàcia dels tractaments.

Solament a Catalunya, els tractaments fitosanitaris, suposen una factura anual d'uns 50 milions d'euros.

El sistema DOSA3D permet ajustar la dosi segons les característiques estructurals de la plantació i l'eficiència de l'equip de tractaments fitosanitaris. Estableix la dosi òptima a partir del volum de caldo adaptat a les necessitats de l'aplicació, tot tenint en compte el cultiu, la plaga o malura a controlar, el producte a aplicar i l'equip de tractaments. Pot ser utilitzat com a simple calculadora de la dosi o com sistema de gestió dels tractaments amb accés permanent als càlculs realitzats anteriorment.

El sistema es troba a disposició dels usuaris en català, castellà i anglès al web www.dosa3d.cat, a l'aplicació android a Google play i aviat a iOS.

tracking