SEGRE

AGRICULTURA MERCATS

Cotitzacions històriques de la poma, i les de pera, en el seu millor nivell des del 2013

La caiguda de la collita a Europa es tradueix en un repunt dels preus després d’anys de nivells preocupants || La golden i la conference arriben a valorar-se al tauler de Mercolleida a 75 cèntims el quilo

Imatge de pomeres en flor captada aquest divendres en una finca d’Ivars d’Urgell.

Imatge de pomeres en flor captada aquest divendres en una finca d’Ivars d’Urgell.EDGAR CAPDEVILA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les cotitzacions de la poma se situen en nivells històrics, mai vistos a aquestes altures de la campanya en el que va de segle, mentre que les de la pera han remuntat a les seues millors cotes des del 2013, segons es desprèn de l’últim tauler de preus de Mercolleida. D’aquesta forma es compleixen els bons auguris del sector, que confiava que la caiguda de la producció a tot Europa es traduís, per fi, en un repunt dels preus, després de diverses campanyes amb resultats fins i tot amb pèrdues per als agricultors.

Mercolleida ha marcat en la seua última sessió un repunt de cinc cèntims per al preu de la golden amb calibres superiors a 70, amb la qual cosa en tauler escala el quilo en origen a entre 65 i 75 cèntims d’euro el quilo. La fuji també millora posicions i es valora a entre 55 i 65 cèntims, mentre que les roges mantenen l’estabilitat a entre 45 i 50 cèntims.

La UE té un 21% menys de poma i un 1% de pera, caigudes que a Lleida arriben al 8% i al 2%

Estem parlant d’unes cotitzacions especialment bones, si tenim en compte que no s’han registrat cotes similars almenys en tot el que va de segle a aquestes altures de campanya. Les millors xifres, encara que molt inferiors, es troben el 2013, quan tant la golden com la fuji assolien a la llotja lleidatana els 58 o fins a 60 cèntims d’euro. De fet, la poma reina per excel·lència a les comarques de Ponent pràcticament triplica la cotització de fa un any, quan un quilo de golden de qualitat amb prou feines cotitzava a entre 20 i 30 cèntims d’euro el quilo.

Aquests nivells es registren en un any en què la producció a la Unió Europea s’estima que ha caigut de l’ordre d’un 21%, i en concret en la varietat golden el retrocés ronda el 19%. Lleida també rebaixa la seua producció, però en cotes molt inferiors, perquè la baixada de collita es xifra en un 8%.

En el cas de la pera, Mercolleida manté l’estabilitat dels preus, en les seues millors cotes des del 2013.

Aquell any, la valoració de la conference rondava dels 88 als 93 cèntims d’euro i la blanquilla es col·locava en una forquilla de 60 a 65 cèntims. En l’actualitat, el tauler col·loca la conference, la pera de més volum de producció de la província, a entre 65 i 75 cèntims el quilo. En blanquilla, la cotització oscil·la de 50 a 60 cèntims.

La producció comunitària de pera retrocedeix aquest any, encara que l’estimació és d’un 1%. L’oferta lleidatana, tanmateix, baixa un 2%, d’acord amb les últimes dades oficials fetes públiques.

Tanmateix, el ministeri d’Agricultura calculava ja fa vuit anys, en la seua última estimació oficial, que produir un quilo de poma costava entre una mica més de 17 i 25 cèntims d’euro, mentre que la manipulació i expedició de la fruita requeria uns altres entre 20,7 i 38 cèntims d’euro. És a dir, que el cost total oscil·lava entre els 38 i els 65,5 cèntims d’euro.

En aquest context, els agricultors consideren que els preus actuals no haurien de ser l’excepció, sinó la norma perquè sigui remuneratiu.

Els productors recorden les seues pèrdues en els últims anys Malgrat les elevades cotitzacions que es reflecteixen a Mercolleida, fonts dels agricultors adverteixen que això no ha d’ocultar les pèrdues registrades en les últimes campanyes, tant en el cas de préssecs i nectarines com en pomes i peres. De fet, només cal fixar-se que l’any passat la poma golden de qualitat amb prou feines estava valorada a Mercolleida a entre 20 i 30 cèntims d’euro el quilo.

tracking