SEGRE

AGRICULTURA

La indústria alimentària bat rècords i exportacions s’acosten als 30.000 milions

Segons el director general de la Federació d’Indústries de l’Alimentació i Begudes (FIAB), Maurici García de Quevedo

La indústria alimentària bat rècords i exportacions s'acosten als 30.000 milions

La indústria alimentària bat rècords i exportacions s'acosten als 30.000 milionsEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La indústria alimentària espanyola va tornar a batre rècords el 2017, especialment en l’àmbit de la internacionalització, ja que les seues exportacions es van incrementar entorn d’un 9 %, fins acostar-se als 30.000 milions d’euros.

En una entrevista amb Efe, el director general de la Federació d’Indústries de l’Alimentació i Begudes (FIAB), Maurici García de Quevedo, destaca la positiva evolució de les vendes a l’exterior una setmana abans del començament del Saló Alimentària a Barcelona, una cita clau per al sector.

Les exportacions d’aliments i begudes espanyols han crescut un 33 % en l’últim lustre i avui representen gairebé tres de cada deu euros de la facturació de tota la indústria.

"Mantenim el nostre objectiu que per a 2020 representin el 40 % de tots els ingressos, ja estem superant el 30 % i al ritme que anem...", augura García de Quevedo, que també confia que la indústria espanyola superi la d’Itàlia i Bèlgica en el valor de les seues exportacions, passant així de la sisena a la quarta posició en la classificació europea.

El 2017 es van batre igualment tots els registres en termes de producció, ocupació (va augmentar prop d’un 4 %) i superàvit comercial.

Segons la seua opinió, les taxes de creixement de les exportacions "gairebé a doble dígit" dels últims anys són sostenibles i poden prolongar-se en el temps tret d’"hecatombe".

Situa entorn de 2003 el punt d’inflexió per al sector, que fins llavors estava concentrat al mercat nacional.

"Mirar a l’exterior és una evolució natural que altres països del nostre entorn van fer abans que nosaltres", explica el responsable de FIAB, que atribueix en part aquesta falta inicial de visió internacional a la constitució del sector, on les pimes són aclaparadora majoria.

De fet, la patronal destaca l’absència de "grans grups empresarials" dins de la indústria, ja que aquest tipus de companyies "ajuda a accelerar" els processos d’internacionalització.

"Al nostre sector amb prou feines s’han donat fusions ni concentracions, és molt familiar i no hi ha hagut un suport públic com sí que va passar amb la banca, per exemple," argüeix García de Quevedo.

El trinomi qualitat-gastronomia-turisme que ven la Marca Espanya és darrere de la millora de les exportacions, que ja va més enllà dels productes "estrella" -carn, oli i vi- i s’estén a dolços, conserves vegetals i de peix o olives.

"Fa 15 anys el 95 % del que veníem fora anava a la UE, i avui és el 66 %", apunta el director general de la patronal en al·lusió a la diversificació de mercats.

El sud-est asiàtic i la Xina suposen una de les zones que més expectatives genera, mentre que l’Àfrica i Amèrica Llatina són encara les grans "assignatures pendents".

Menció a part mereix els Estats Units, sisè mercat més important per al sector i motiu de "preocupació" pel gir proteccionista de l’Administració de Donald Trump, que ja ha imposat un aranzel a la importació d’oliva de taula espanyola.

Preguntat pel repte d’aconseguir que Espanya enfoqui les seues exportacions al producte de qualitat i no tant en volum i graneles -com ha passat històricament amb el vi i l’oli-, García de Quevedo garanteix que el sector camina "pel camí correcte", encara que és "un procés" encara en marxa.

Per aconseguir donar aquest valor afegit, la indústria alimentària subratlla el seu esforç inversor en I+D+i, amb el programa Food for Life de FIAB -amb 1.500 milions d’euros de finançament- com a exemple.

"El consumidor no percep la innovació com un element fonamental al nostre sector com sí que fa amb l’àrea de la telefonia o el digital. És una assignatura pendent", admet.

De cara a la cita a Barcelona del Saló Alimentària, el responsable de la patronal ressalta la seua importància tant en l’àrea comercial -per a la qual cosa FIAB organitza els "Food and Drink Business Meetings" - com per mostrar el treball en matèria d’innovació -a través del fòrum Aliber i els premis Ecotrophelia-.

"Els espais estan tots plens i les confirmacions van a bon ritme, creiem que tindrem una fira bastant productiva", vaticina.

García de Quevedo descarta que la incertesa política viscuda a Catalunya hagi afectat a Alimentaria, encara que sí que reclama "estabilitat" i que tot "s’aclareixi com més aviat millor i es giri full".

tracking