SEGRE

AGRICULTURA PREVISIONS

Madrid alerta el sector de la fruita de pinyol del solapament de la collita

El ministeri d’Agricultura estima que els cultius primerencs de Múrcia podrien tenir retards de fins a deu dies || Calcula menys producció per gelades i sequera

Imatge d’un camp de colza florit a la zona de l’Urgell.

Imatge d’un camp de colza florit a la zona de l’Urgell.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Agricultura ha estimat aquesta setmana que la campanya vinent hi haurà menys préssec primerenc, sobretot a la zona de Múrcia, i que a més patirà un retard d’“entre vuit i deu dies” a causa de les glaçades i les baixes temperatures dels mesos de febrer i març, que podria comportar el risc d’un solapament amb les produccions d’altres zones com les de Lleida i Aragó, encara que algunes veus creuen que pot ser que no passi perquè també hi ha possibilitats de retard d’almenys una setmana a la producció lleidatana.

Aquestes dades són fruit de la reunió mantinguda aquesta setmana entre el director general de Producciones y Mercados Agrarios, Fernando Miranda, i els representants del sector hortofructícola, de la indústria de transformació i de la distribució.

Les inspeccions per part dels agents rurals es porten a terme al camp i en zones urbanes

Durant la trobada, Miranda va fer un balanç de les mesures del pla per al sector de la fruita dolça l’execució del qual correspon al ministeri, i entre les quals va destacar la baixada de l’índex de rendiment del 0,37 al 0,20 per als productors a l’hora de fer l’estimació objectiva per a la declaració de la renda de l’exercici 2017.

Per injectar liquiditat al sector, el ministeri va ressaltar que ja es troba en fase final de tramitació l’ordre per als ajuts per cobrir els costos dels avals de Saeca per a préstecs de fins a vuitanta milions d’euros.

Entre les mesures a les quals es va comprometre el ministeri davant del sector per reequilibrar l’oferta i la demanda, Miranda va confirmar que s’estan tramitant canvis en la normativa estatal de programes operatius, en la de millora del control i seguiment de les noves plantacions i en la d’ordenació de les exportacions a tercers, així com en la normativa relativa al reconeixement d’organitzacions de productors i associacions d’organitzacions de productors.

També va presentar al sector un esborrany d’informe de seguiment de preus que es pretén elaborar amb una freqüència setmanal a partir del mes de maig.

El president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, es va queixar ahir de l’excessiu zel que estan duent a terme les inspeccions per part dels agents rurals de la maquinària d’aplicació de productes fitosanitaris dins del pla pilot que va iniciar la conselleria d’Agricultura a mitjans del mes passat, i que va avançar SEGRE.

Segons Roqué, els agents rurals exigeixen als pagesos la documentació sobre la maquinària i si està inscrita al Registre Oficial de Maquinària Agrícola (ROMA) i si aquesta ha passat les inspeccions pertinents tant al carrer com al camp.

Els pagesos que no puguin acreditar que ho tenen tot en regla s’enfronten a multes que poden anar des dels 300 fins als 600 euros.

La conselleria calcula que gairebé el 32 per cent dels equips que estan inscrits al ROMA per inspeccionar estan pendents de fer-ho.

En concret, ha xifrat en 14.321 les inspeccions favorables en total a Catalunya, davant les 6.683 pendents al finalitzar l’any passat.

Aquesta campanya de controls i en especial l’amenaça de sancions ha provocat polèmica entre els fructicultors, si es té en compte la crisi que arrosseguen en les quatre últimes campanyes.

El mateix dirigent d’Asaja Lleida va manifestar que els agricultors se senten perseguits i que són els primers a voler fer les coses bé, però es va demanar com es pot renovar maquinària amb els actuals preus de la fruita i sense plans de suport específics, va dir, per part de les administracions.

Tranquil·litat en el sector farratger per les últimes pluges Les últimes pluges sobre Lleida han caigut en el moment exacte i amb la proporció adequada sense perjudicar el cultiu dels cereals, segons els productors, que ara esperen que les temperatures siguin benignes i no superin en cap cas els vint-i-cinc graus així com que les nits no siguin gaire fredes per no provocar la pèrdua de gra. En comparació amb altres campanyes, quan la nota dominant era la sequera, esperen que fins a la sega, a començaments de juny, tot segueixi en ordre.

tracking