SEGRE

Municipis de la Noguera afectats per la pedregada estudien demanar la declaració de zona catastròfica

Agricultura confirma que la tempesta va danyar 10.000 hectàrees de cereals, fruita dolça, ametllers, olivera, vinya i farratges

Un moment de la reunió a Gerb

Municipis de la Noguera afectats per la pedregada estudien demanar la declaració de zona catastròficaLleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director general de desenvolupament rural d'Agricultura, Oriol Anson, i el director dels Serveis Territorials del departament a Lleida, Ferran de Noguera, s’han reunit aquest dimarts a Gerb amb els alcaldes dels municipis de la Noguera afectats per la pedregada del passat dissabte. Segons els responsables d'Agricultura, les dades disponibles fins ara indiquen que la calamarsada va afectar més de 10.000 hectàrees de cereals, fruita dolça, ametllers, olivera, vinya, i farratges d’una dotzena de termes municipals, amb especial virulència en poblacions com Castelló de Farfanya, Gerb, i Os de Balaguer. També van registrar una important afectació Albesa, Algerri, Balaguer, Camarasa, Foradada, Artesa de Segre, Menàrguens, Àger, Alòs de Balaguer, La Sentiu i Foradada. Alguns d'aquests municipis estudien demanar la declaració de zona catastròfica.

La pedrega es va produir als voltants de les 17:00 hores, amb pedres d’una mida de més d’1,5 centímetres de diàmetre, ja cap al final molt barrejada amb aigua. De fet, la gran quantitat d’aigua va complicar les destrosses en aquests municipis, en què s’hi han vist afectats tots els cultius que estaven en producció en aquesta zona, amb una especial incidència en els cereals d’hivern que ja que estaven en un avançat estat de producció.

Així, la superfície afectada de cereal és molt gran ja que es tracta del principal conreu de bona part de la zona malmesa. Pel que fa al grau d’afectació, es registra amplis marges amb àrees amb afectacions baixes i altres àrees amb afectacions properes al 100% dins d’una mateixa zona, com succeeix en finques de Gerb, Castelló de Farfanya, o zona nord de Balaguer, per exemple.

Pel que fa als fruiters, el dany s’ha produït tant en fruit com en branques en les zones on la pedra va afectar amb més virulència, el que podria acabar condicionant no només la campanya fructícola d’enguany sinó també la següent. Els cultius farratgers en zones de reg se n’ha vist afectat un tall, en secà la pèrdua és en el cultiu anual.

Les dades provisionals apunten a una superfície afectada de 287 hectàrees de fruita de pinyol, 314 de fruita de llavor, 8.132 de cereals d’hivern, 702 de farratges, 598 d’ametller i olivera, i 41 vinya, que es podria veure incrementada.

En finalitzar la trobada, Oriol Anson ha assenyalat que s’ha evidenciat la necessitat de millorar les condicions de les assegurances incorporant-hi modificacions que optimitzin el sistema, ampliant i ajustant la cobertura i el seu període a la realitat de l’evolució de la collita i dels canvis en la climatologia i en la seva afectació en la producció, entre altres. Anson ha afegit que el departament treballarà en aquesta línia.

tracking