SEGRE

AGRICULTURA BALANÇ

Una vintena de municipis estudien demanar zona catastròfica per pedra

Els danys en cultius oscil·len entre el 20 i el 90% de les collites en 10.000 hectàrees || Més de 8.000 corresponen a cereals, a part de fruita, ametllers, olivera i vinya

Un moment de la reunió feta ahir a Gerb entre el departament i els municipis afectats.

Un moment de la reunió feta ahir a Gerb entre el departament i els municipis afectats.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una vintena de municipis de la Noguera afectats per la tempesta de calamarsa que va caure dissabte a la tarda es plantegen sol·licitar la declaració de zona catastròfica, segons van explicar ahir tant el director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, com l’alcaldessa d’Os de Balaguer, Estefania Rufach, després de la reunió mantinguda ahir a Gerb entre els alcaldes de les poblacions més afectades amb representants del departament d’Agricultura. La decisió la prendran els consistoris una vegada hagin recollit tota la informació necessària per quantificar els danys ocasionats, ja que a més dels soferts en l’agricultura la pedra, amb granís d’una mida que arribava a 1,5 cm de diàmetre, també va deixar desperfectes en camins, instal·lacions municipals i també en habitatges privats.

Segons el departament, la tempesta d’aigua i pedra va afectar els cultius d’una dotzena de municipis, amb especial virulència en poblacions com Castelló de Farfanya, Gerb i Os de Balaguer, si bé també es van registrar danys importants en altres localitats com Albesa, Algerri, Balaguer, Camarasa, Foradada, Artesa de Segre, Menàrguens, Àger, Alòs de Balaguer, la Sentiu de Sió i Foradada. Segons Anson, la tempesta d’aigua i pedra va afectar més de 10.000 hectàrees de cultius (cereals, fruita dolça, ametllers, olivera, vinya, i farratges), amb afectacions que oscil·len entre el 20 i el 90 per cent de la producció en funció del municipi i de la zona.

La pedra també va deixar desperfectes en camins i instal·lacions municipals, així com en habitatges

Per cultius, les dades provisionals apunten a una superfície afectada de 287 hectàrees de fruita de pinyol, 314 de fruita de llavor, 8.132 de cereals d’hivern, 702 de farratges, 598 d’ametller i olivera, i 41 vinya, encara que en aquest cas podria veure’s incrementada. El grau d’afectació a les produccions agràries oscil·la entre el 20 i el 90% tot i que es registren amplis marges amb àrees amb afectacions baixes i altres àrees amb prop del 100% dins d’una mateixa zona, com va succeir en finques de Gerb, Castelló de Farfanya o el nord de Balaguer. Tanmateix, els danys haurien estat extensos a tots els municipis afectats.

Quant a l’afectació en els fruiters, segons les primeres estimacions, els danys es van produir tant en els fruits com en les mateixes branques dels arbres a les zones on la pedra va afectar amb més virulència, la qual cosa podria acabar condicionant no només l’actual campanya sinó també la següent.

Després de la reunió, Anson va traslladar als alcaldes la necessitat de millorar les condicions de les assegurances incorporant modificacions que optimitzin el sistema i s’estudiarà la possibilitat d’augmentar els ajuts per a la seua contractació així com per a la instal·lació de xarxes antipedra.

Un moment de la reunió feta ahir a Gerb entre el departament i els municipis afectats.

Un moment de la reunió feta ahir a Gerb entre el departament i els municipis afectats.LLEONARD DELSHAMS

tracking