SEGRE

AGRICULTURA OCUPACIÓ

Crítica pels allotjaments i més contractes en origen per a la fruita

Les organitzacions agràries preveuen un volum de temporers similar al del 2017 || Disponibles magrebins contractats a Huelva en cas de dèficit de mà d’obra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La campanya de la fruita arranca amb la mateixa polèmica amb què va acabar l’anterior, amb denúncies d’UGT i CCOO de deficiències o fins i tot falta d’allotjaments per a temporers, mentre que les organitzacions agràries insisteixen que els fructicultors professionals tenen normalitzada la temporada. Ahir va tenir lloc a la subdelegació del Govern espanyol la primera de les reunions preparatòries de la campanya i els representants dels pagesos calculen que les necessitats de mà d’obra seran similars a l’any passat malgrat la caiguda de la producció, estimada entorn d’un 11%.

Hi pot haver menys collita, segons JARC, però de més qualitat i les necessitats d’ocupació seran similars o una mica inferiors. UP insisteix que el sector compleix la legislació, però advoca per més ajuts de l’administració per rehabilitar i fer més allotjaments si és necessari. Asaja destaca el baix índex d’irregularitats a la campanya, al·ludint que només es van obrir l’any passat dos actes d’infracció per temes relacionats amb salaris en un total de 125 visites a camps i centrals. En conjunt, Inspecció va aixecar 23 actes davant 15 de l’any anterior. Deu eren per faltes d’alta a la Seguretat Social i 7 per contractació irregular d’estrangers, segons la subdelegació. Tot això després de la identificació a les visites de 581 dels 22.000 treballadors de la campanya.

La campanya del 2017 se salda amb 23 actes d’infracció, només dos dels quals per salaris

UGT i CCOO consideren que s’ha fet tard, una vegada més segons la seua opinió, per afrontar els possibles problemes de la campanya i per això la subdelegada, Inma Manso, espera començar l’any que ve a treballar en la seua ordenació al gener. La contractació en origen, fonamentalment de colombians, va tancar la campanya passada amb 370 treballadors i ara ja s’han presentat 402 sol·licituds, tot i que la previsió és que s’arribi a 450 temporers. Tenen dret a venir sempre que ja hagin treballat a la campanya dos anys consecutius.

En cas de més necessitat de mà d’obra, tenint en compte els problemes per trobar personal que ja s’aprecien en sectors com els de l’hostaleria, no es descarta ampliar els permisos que tenen almenys part dels 10.000 magrebins contractats en origen a Huelva. Manso va remarcar que correspon als serveis socials dels ajuntaments vetllar per facilitar un allotjament a aquelles persones temporeres que arriben a l’estiu, suposadament per buscar feina a la fruita i que, en cas de no aconseguir-ne, es veuen obligades a dormir al carrer.

Els sindicats van aprofitar la reunió de la Taula per reclamar un acord del conveni del sector.

Els sindicats van aprofitar la reunió de la Taula per reclamar un acord del conveni del sector.ÒSCAR MIRÓN

tracking