SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

La campanya de l'albercoc obre amb una caiguda del 15% de collita

Amb solapament en aquests primers dies amb altres zones productores || El preu dominant a Mercabarna se situa aquests dies en els 3,5 euros el quilo

Treballs d’envasament ahir a Seròs Fruits dels albercocs primerencs.

Treballs d’envasament ahir a Seròs Fruits dels albercocs primerencs.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les zones més primerenques de Lleida han començat ja a recollir i comercialitzar l’albercoc, una fruita que va guanyant terreny en la fructicultura lleidatana. Les últimes dades de la conselleria d’Agricultura xifren 1.516 les hectàrees destinades a aquesta fruita a la província, de les quals 998 són productives. Un any abans, el 2016, hi havia 1.312 hectàrees d’albercoquers, amb 902 de productives. Les Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya i la Federació de Cooperatives de Catalunya calculen que aquest any la producció catalana d’albercoc es limitarà a 7.865 tones, xifra que representa un descens del 14,88 per cent.

El gruix d’aquesta fruita sortirà de les finques de Lleida, que representen el vuitanta per cent de la superfície productiva de tot Catalunya. El gerent de la cooperativa de Seròs Fruits, Alfons Buisan, va explicar ahir que la collita s’ha retardat deu dies respecte a la campanya de l’any passat. El retard es deu a raons meteorològiques, amb unes temperatures encara fresques per a aquesta època de l’any i que han alentit el desenvolupament de la fruita. De fet, s’esperen també retards similars en altres fruites, com préssecs i nectarines. Buisan confia que l’anunciat increment de les temperatures faciliti la comercialització de l’albercoc reforçant la demanda.

Les condicions meteorològiques retarden l’inici de la collita deu dies respecte a l’any passat

En aquests moments, l’albercoc és de les poques fruites de pinyol ofertes, ja que ara per ara escassegen, va explicar, préssecs i nectarines de zones extraprimerenques a la Península. Amb tot, va apuntar a una certa saturació d’albercoc al mercat, que considera que serà puntual i que espera que remunti la setmana que ve.

En aquests moments, Mercabarna situa un ampli ventall de preus per a aquesta fruita, que oscil·la entre un mínim d’1 euros el quilo fins a un màxim de 4,8 en els de més qualitat. Amb tot, el mercat central barceloní qualifica de “preu dominant” els 3,5 euros per quilo. Seròs Fruits és una cooperativa netament exportadora que té a la Unió Europea el seu gran mercat. Els principals compradors es troben a Anglaterra, França i Alemanya. Aquest any calcula que la producció d’albercocs de l’entitat associativa de Seròs pot descendir entre un deu i un quinze per cent. El retrocés de collita, va explicar el gerent, és generalitzat en el conjunt d’Europa, on s’estima una caiguda d’oferta d’un 18 per cent.

tracking